China keurt overname SABMiller door AB InBev goed
Foto: Belga

De Chinese autoriteiten hebben de overname van SABMiller door AB InBev goedgekeurd. Dat was één van de overblijvende hordes voor de deal. Het aandeel AB InBev, dat een tijdlang was geschorst, steeg meteen met 2,6 procent.

Het Chinese ministerie van Handel heeft de overname van SABMiller door AB InBev goedgekeurd. Er is wel een voorwaarde: AB InBev moet het belang van SABMiller in Snow, China’s meest verkochte pils, verkopen. Iets wat de biergroep al in maart van dit jaar in gang heeft gezet: China Resources Beer, een partner van AB Inbev, zal het belang van SAB Miller overnemen voor 1,6 miljard dollar.

Die Chinese goedkeuring was een van de hinderpalen voor de overnamedeal. Zo had SABMiller vorige week op de aandeelhoudersvergadering nog gezegd zich pas uit te spreken over het bod van AB InBev nadat de Chinese autoriteiten groen licht zouden geven. Het is nu wachten op een stellingname van de raad van bestuur van SABMiller. Dat zou een van de komende dagen moeten gebeuren, zegt Bloomberg.

Verhoogd bod

Afgelopen dinsdag heeft AB InBev nog een ‘finale verhoging’ van het overnamebod gedaan in een poging om de lont uit het kruitvat te halen. Maar dat lijkt verre van gelukt. Onder meer Aberdeen Asset Management, van wie het belang gezakt is tot 1,17 procent in SABMiller, vindt het bod nog altijd te laag en te onevenwichtig.

AB InBev heeft het zichzelf moeilijk gemaakt door een tweeledig bod uit te brengen. Voor de gewone aandeelhouders is er cash (in pond), voor de twee grootaandeelhouders Altria en BevCo is er een gemengd bod (aandelen plus cash). Toen AB InBev het bod uitbracht, bestond het cashbod uit 44 pond per aandeel en was de waarde van het gemengd bod 39 pond. Door de stijging van de beurskoers van AB InBev en de val van het pond na de Brexit is die verhouding helemaal omgegooid. Het gemengd bod is nu circa 50 pond waard. De verbetering van het cashbod met één pond tot 45 pond per aandeel, heeft de onvrede niet weggenomen.

Eenzijdig doordrukken

AB InBev zelf heeft niet veel opties meer. Dinsdag omschreef het zijn bod als ‘final’ en dat betekent volgens de Britse overnamecode dat AB InBev het niet langer mag verhogen. De markt weet nu waar ze aan toe is: 45 pond en niet meer dan dat.

Als de raad van bestuur van SABMiller, dat vorig jaar het spel keihard speelde en AB InBev dwong de biedprijs herhaaldelijk te verhogen, zijn steun niet uitspreekt voor het bod, kan AB InBev nog altijd eenzijdig doordrukken. Dan is het aan de aandeelhouders om zich uit te spreken. Altria en BevCo hebben samen 40,35 procent. Sommige resoluties vragen een meerderheid van 75 procent en dus kan het nog spannend worden.