Meer dan twintig eeuwen hebben de Chinezen gebouwd aan wat ze zelf hun ‘Lange Muur’ noemen. Maar die lijkt langzaamaan af te brokkelen, niet zozeer door de natuurkrachten, maar door dieven die de stenen stelen.

De Chinese overheid heeft een nieuwe campagne gelanceerd om zijn grootste en meest beroemde monument te beschermen. Delen van de kilometerslange Chinese Muur zijn in erg slechte staat omdat te veel stenen worden gestolen: ofwel door Chinezen om een eigen huis te bouwen, ofwel om door te verkopen aan toeristen.

Die diefstallen versterken het effect van natuurlijke erosie veroorzaakt door wind, regen en zandstormen. Volgens officiële studies zou al dertig procent van de originele muur zijn verdwenen. Door regelmatige controles en een telefonisch meldpunt om schade aan te geven, wil de Chinese overheid het probleem aanpakken.

De campagne werd begin dit jaar gelanceerd, maar krijgt extra aandacht nadat vorige week een video opdook waarin te zien is hoe een man tekeergaat tegen het bouwwerk en opzettelijk vernielt.