‘Wereldleider met grootste ballen is een vrouw’
Wouter Beke. Foto: Photo News

Nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever uithaalde naar Angela Merkel omdat ze haar ‘Wir schaffen das’-belofte herhaalde, klinken in de Belgische politiek wereld ook bewonderende geluiden. Oppositiepartijen Groen en SP.A, maar ook meerderheidspartij CD&V prijzen Merkels leiderschap.

CD&V-voorzitter Wouter Beke is het volstrekt oneens met zijn collega De Wever, die Merkels uitspraak ‘een goedkoop trucje’ had genoemd. ‘In tijden van grote beroering is de wereldleider met de grootste ballen aan het lijf een vrouw. IJzersterk van Merkel’, tweette Beke.

Ook partijgenoot en Justitieminister Koen Geens reageert verheugd. ‘Een onverschrokken en toch gematigde gids houdt ‘ons’ gezamenlijk Europa andermaal op de juiste weg.’

‘Leiderschap tonen, vasthouden aan fundamenteel menselijke waarden en volhouden’, reageertde Groen-voorzitter Meyrem Almaci op Twitter. ‘En kijk: nog steeds op post’, schreef ook zij op Twitter.

SP.A-collega John Crombez hekelde ook de kritiek van De Wever: ‘We zijn meer met vastheid in aanpak van Merkel in erg moeilijke tijden dan met oppervlakkige splinterreacties bij ons.’ De SP.A’er zegt met name ‘schaamte’ te voelen voor ‘de laffe reactie uit Vlaanderen die zegt dat Merkel de oorzaak is van de grote problemen in Europa’.