'Had zelfs ingegrepen als ik naakt geweest was'
themabeeld Foto: epa

Een vreemd beeld gaat viraal in Zweden (en ver daarbuiten). Een vrouw in bikini houdt een liggende man in bedwang. Een gauwdief, zo blijkt, die een verkeerd slachtoffer uitkoos. De vrouw in bikini is namelijk een agente in haar professioneel leven. En die liet de dief niet zomaar wegkomen.

Agente Mikaela Kellner uit Stockholm heeft het opmerkelijke beeld zelf op haar instagramaccount gezet. Nadat de Zweedse media het beeld hadden opgemerkt, ging het al snel de wereld rond.

Mikaela zat in haar vrije tijd in een park in Stockholm toen een man langskwam en probeerde kranten te verkopen. Mikaela en haar gezelschap weigerden, maar de man bleef rondhangen. Toen al voelde ze dat er iets niet pluis was. 'Ik dacht meteen dat hij iets zou proberen te stelen', vertelt ze aan Aftonbladet. Dat vermoeden bleek te kloppen, want toen de man even later toch weg ging, merkte een van Mikaela’s vrienden dat zijn mobiele telefoon verdwenen was. De man had een krant over de telefoon gelegd om hem zo ongemerkt mee te nemen, een gekende truc.

Maar wat volgde had de dief niet verwacht. Mikaela en een van haar vrienden die ook agent is, zetten de achtervolging in en konden de man snel overmeesteren. 'Hij ondervond snel dat het nutteloos was om weerstand te bieden', vertelt ze. In zijn zakken vonden de vrienden de verdwenen telefoon. Een politiepatrouille werd opgeroepen om de dief te arresteren.

Terwijl Mikaela de man in bedwang hield, maakte een van haar vrienden het opmerkelijke beeld. Ze zette het zelf op Facebook en Instagram en kreeg naar eigen zeggen ontzettend veel positieve reacties. Het was wel wat vreemd om zichzelf zo te zien tijdens een arrestatie. 'Ik aarzelde niet. Zelfs als ik naakt geweest was, zou ik nog ingegrepen hebben. Niets had me kunnen tegenhouden.'

'Dit was mijn eerste interventie in bikini, in mijn elf jaar als politie-agente, schrijft Mikaela bij de foto. 'Ik ben blij dat ik ze gepost heb. De bedoeling was om aan te tonen hoe gemakkelijk het is om beroofd te worden.' Het was zeer moeilijk om de dief te betrappen, zegt de agente nog. 'Hij was slim en zeer behendig. Hij moet dit al veel gedaan hebben.'