340 jaar oude kaas ontdekt in scheepswrak
Foto: AFP

In een wrak van een oorlogsschip dat in 1676 zonk, hebben duikers iets gevonden waarvan ze denken dat het kaas is.

‘We zijn behoorlijk zeker dat het een soort van zuivelproduct is, boter of kaas’, zegt Lars Einarsson, die de duikmissie naar het historische schip coördineert. ‘Het lijkt op een mix van gist en roquefort, een soort van erg rijpe, niet-gepasteuriseerde kaas.’

Het goedje zat in een afgedichte pot op de bodem van de zee.

De bewaringsomstandigheden waren ideaal: de Oostzee heeft weinig zout en de pot lag volgens de archeoloog onder een laag sediment die gedurende eeuwen bescherming bood tegen corrosie. De ‘kaas’ van de Kronan wordt voor analyse toevertrouwd aan de landbouwuniversiteit van Uppsala, bij Stockholm.

340 jaar oude kaas ontdekt in scheepswrak
Foto: AFP

Gezonken

De Kronan (kroon) ontplofte per ongeluk op 1 juni 1676 tijdens een zeeslag tussen de Zweedse vloot en een Deens-Nederlandse armada. Van de 800 bemanningsleden kon slechts een veertigtal ontkomen.

Het wrak werd in 1980 ontdekt door Anders Franzén, die in 1961 de Vasa ophaalde, een schip dat in 1628 in de haven van Stockholm zonk. Sinds de ontdekking zijn zowat 30.000 voorwerpen geborgen: bronzen kanonnen, koffers, vaatwerk, meet- en navigatie-instrumenten, een trompet, diamanten, goudstukken enz. De duikers haalden ook bloem, sterke drank, wijn en beenderen van dieren naar boven.