Twee Turkse generaals nemen ontslag na mislukte staatsgreep
Foto: REUTERS

Twee belangrijke generaals van het Turkse leger zijn opgestapt. Het gaat om de bevelhebber van de landmacht Ihsan Uyar en het hoofd van de trainingen en de bevelsdoctrine Kamil Basoglu. Hun ontslag komt net voor een bijeenkomst van de Opperste Militaire Raad, die zich zal buigen over een grondige herziening van het leger na de mislukte staatsgreep. Dat meldt het Turkse persagentschap Dogan donderdag.

Woensdag zette de regering van president Recep Tayyip Erdogan per decreet 1.684 officiers, van wie 149 generaals en admiraals aan de kant. Het Turkse leger telt zo’n 350 generaals. De Opperste Militaire Raad zal opvolgers aanduiden. De jaarlijkse bijeenkomst zou normaal in augustus plaatsvinden en drie dagen duren. Nu wordt het een sessie van één dag, die plaatsvindt in de ambtswoning van premier Binali Yildirim in plaats van op het militaire hoofdkwartier.

Meer dan 8.600 militairen of 1,5 procent van de strijdkrachten waren volgens het Turkse leger betrokken bij de mislukte staatsgreep van 15 juli. De “overweldigende meerderheid” van de soldaten was tegen de coup, klonk het woensdag in een door Dogan verspreid bericht. De putschisten maakten gebruik van 35 vliegtuigen, 37 helikopters, 246 pantservoertuigen en 3 schepen. De poging tot staatsgreep kostte het leven aan 270 mensen.

Ankara beschuldigt de geestelijke leider Fethullah Gülen ervan dat hij achter de coup zat. Gülen ontkent dat vanuit zijn ballingsoord in de Verenigde Staten.