‘Wilde stakers verliezen meer dan 12,50 euro’
Archiefbeeld van een vakbondsactie in 2010. Foto: BDW

Wilde stakers die seinhuizen bezetten en sporen saboteerden kregen een sanctie van 12,50 euro. Een veel te lage prijs, vindt Open VLD, dat onder meer met de vinger naar Infrabel en HR Rail wijst. ‘Het is niet zo dat wilde stakers er ongestraft vanaf komen’, klinkt het daar.

Wie tussen 25 mei en 3 juni deelnam aan de wilde stakingen op het spoor, werd door HR Rail op het matje geroepen en heeft uiteindelijk een sanctie van 12,50 euro gekregen. Het bedrag van die sanctie ligt veel te laag, vindt Open VLD, dat met een wetsvoorstel komt dat de NMBS nog dit jaar zou verplichten om zwaardere boetes uit te delen in plaats van een symbolische sanctie.

‘Wilde stakers komen er veel te goedkoop vanaf met de sanctie van HR Rail. Nochtans leek Infrabel destijds wel steviger te willen optreden tegen wilde stakers die de sporen saboteren of seinhuizen bezetten’, zegt liberaal Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu in Het Laatste Nieuws. ‘Nu moeten we vaststellen dat de mogelijkheid om dwangsommen op te leggen tegen mensen die seinhuizen bezetten geen enkele keer is gebruikt.’

Geen loon, geen premies

Infrabel schuift de hete aardappel door naar HR Rail, vermits zij de overkoepelende juridische bevoegdheden bezitten. ‘Het is niet zo dat mensen die deelnemen aan wilde stakingen maar 12,5 euro verliezen’, reageert woordvoerster Kim Buggenhout. ‘Op de dagen dat ze wild staken, krijgen ze natuurlijk ook geen loon, geen premies, geen toelagen en tellen die dagen niet mee voor hun pensioenanciënniteit. Het is dus niet zo dat ze er ongestraft vanaf komen.’

Waar de 12,5 euro-sanctie dan juist vandaan komt, is niet geheel duidelijk. Wel verwijst HR Rail naar het reglement voor personeelszaken, dat sancties oplegt wanneer een onregelmatige afwezigheid wordt vastgesteld bij werknemers.

Open VLD vindt alvast dat de maat vol is. Het wetsvoorstel van Lahaye-Battheu stelt voor om het protocolakkoord van 2009 op te vissen. Dat betekent concreet dat men spoorbedrijven zelfs sancties kan opleggen wanneer zij wilde stakers de dans laten ontspringen of onvoldoende bestraffen.