115.000 euro vergokt met kredietkaart van oma
Foto: BELGAIMAGE

Een vrouw van 82 uit Ukkel schrok toen ze de afrekening van haar kredietkaart in de brievenbus vond. Iemand had voor 115.000 euro geld uitgegeven op Aziatische gokwebsites. Haar kleinzoon van 18, zo blijkt.

De Brusselse tiener had de code van oma’s kredietkaart nog van toen hij eens boodschappen was gaan doen voor haar. De ideale manier om nog een centje bij te verdienen, was die kaart gebruiken op Aziatische goksites, dacht hij. Dat draaide helemaal anders uit, schrijft Het Laatste Nieuws donderdag.

De net 18 geworden jongeman zette per weddenschap 2.000 euro in. Waar hij zoal op gokte? Hoeveel graden het zou worden of hoeveel millimeter neerslag er zou vallen in bepaalde steden. Vooral websites uit China en Thailand bezocht hij dagelijks, met grote verliezen als gevolg. Het gebeurde zelfs dat hij 40.000 euro vergokte in één dag.

Zijn grootmoeder merkte het pas toen ze de afrekening van haar American Express-kaart in de bus kreeg. Het te betalen bedrag? 115.000 euro. Terwijl de vrouw de kaart zelf niet gebruikt had. Al snel gaf de kleinzoon toe wat hij gedaan had. “Het drama is dat hij totaal geen spijt heeft”, zegt de moeder van de 18-jarige.

Intussen is het bedrag nog niet terugbetaald, waardoor de rekening al 600 euro extra bedraagt. “Elk halfuur 2.000 euro verspelen met 40.000 euro per dag als dieptepunt, moest er bij American Express geen belletje gaan rinkelen? Konden ze de kaarthouder niet hebben gecontacteerd?“, vraagt de advocaat van de familie zich af.

De Kansspelcommissie zegt machteloos te staan tegen praktijken als deze. “In tegenstelling tot de vergunde websites in ons land is op die Aziatische websites totaal geen controle op de impulsiviteit van de spelers”, zegt Etienne Marique, voorzitter van de Kansspelcommissie.