Turkije doekt tientallen media op
Foto: EPA
De Turkse regering heeft de sluiting van tientallen mediabedrijven in het land bevolen. Dat is woensdagavond meegedeeld door Anadolu, een nieuwsagentschap dat onder de controle van de Turkse overheid valt. Ook in het leger blijven koppen rollen.

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, waarschuwde zaterdag in een interview met France 24 dat media die de couppoging steunen, daarvoor ‘zullen betalen’.

De lijst met geviseerde mediabedrijven telt drie nieuwsagentschappen, zestien tv-zenders, 23 radiozenders en 45 kranten. Er worden zowel lokale als nationale kranten opgedoekt.

Daarnaast dankt de regering 1.600 officieren af, onder wie 149 generaals en admiraals. Het gaat om 87 officieren van de landmacht, 30 van de luchtmacht en 32 van de zeemacht. 'Ze worden ontslagen vanwege hun betrokken bij de poging tot staatsgreep', zo meldt een regeringsmedewerker.

Eerder waren al arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 42 journalisten in het kader van de zuiveringen na de couppoging op 15 juli, onder wie  journalist Nazli Ilicak, een prominente figuur binnen de Turkse media en criticus van het huidige regime.