IS verspreidt video van daders aanslag kerk
Foto: rr

Al-Amaq, het nieuwsagentschap van Islamitische Staat, heeft een video verspreid waarin de daders van een aanslag in een Franse kerk trouw zweren aan de terreurorganisatie.

De twee jihadisten drongen dinsdag de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray binnen tijdens de ochtendmis, rond 9.30 uur ‘s morgens. Ze namen er vijf gijzelaars: de priester, twee zusters en enkele gelovigen. Een andere zuster kon ontsnappen en de politie inlichten.

De gijzeling, waarbij een 84-jarige priester de keel werd doorgesneden en een andere gijzelnemer zwaargewond raakte, werd opgeëist door IS. In de video spreken beide mannen Arabisch en verwijzen ze naar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Een van hen houdt een papier vast met daarop de vlag van IS geprint.

De 19-jarige Adel Kermiche, die werd geïdentificeerd als een van de daders van de aanval, werd op 18 maart vrijgelaten na tien maanden hechtenis. De onderzoeksrechter motiveerde toen zijn beslissing dat de jongeman ‘zijn fouten had ingezien’ en ook ‘zelfmoordneigingen’ vertoonde tijdens zijn opsluiting. Dat schrijft de krant Le Monde op basis van gerechtelijke documenten.

Psychische problemen

Ondanks protest van het Openbaar Ministerie kreeg Adel Kermiche huisarrest bij zijn ouders opgelegd en moest hij een elektronische enkelband dragen. Het parket noemde het risico op recidive erg groot in het geval van een invrijheidstelling. De dader zou ook al sinds zijn zesde met psychische problemen kampen.

De jongeman werd in maart 2015 aangeklaagd wegens ‘criminele bendevorming in verband met terroristische activiteiten’ omdat hij probeerde zich bij de jihadisten in Syrië aan te sluiten. In de gevangenis deelde Adel Kermiche de cel met een Saouiër en maakte er kennis met een jonge Fransman die 18 maanden had doorgebracht bij de troepen van de IS, aldus de krant.

De identificatie van de tweede dader verloopt moeizaam. Mogelijk gaat het om Abdel Malik P., die afkomstig zou zijn van Savoie.