Tweede dader gijzeling formeel geïdentificeerd
Een foto van Abdel Malik Petitjean op zijn rijbewijs. Foto: afp

De tweede dader van de gijzeling in de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray is geïdentificeerd. Het gaat om een 19-jarige jongeman, Abdelmalik Petitjean.

Na DNA-onderzoek, blijkt dat de tweede dader geïdentificeerd kan worden als Abdelmalik Nabil Petitjean. Dat kondigt het Franse parket aan. Abdelmalik P. was afkomstig van Saint-Dié-des-Vosges en was net als Adel Kermiche negentien jaar oud. Omdat hij zware verwondingen had opgelopen nadat de politie hem doodschoot, verliep de identificatie van Abdelmalik moeizamer. Hij kon geïdentificeerd worden aan de hand van DNA van zijn moeder.

De tweede dader werd nog niet veroordeeld. Maar hij was wel al gekend bij Justitie omdat hij via Turkije naar Syrië probeerde te gaan om te vechten. Hij had fiche 'S', wat aangeeft dat hij een bedreiging voor de veiligheid zou kunnen vormen. Bovendien zou een buitenlandse inlichtingendienst vrijdag al gewaarschuwd hebben voor hem. Een man zou zich opgemaakt hebben om een aanslag op Frans grondgebied te plegen, volgens het bericht. Dit signalement bevatte geen naam, maar wel een foto.

Identiteitskaart en telefoongesprekken

Gisteren circuleerden er al aanwijzingen naar de identiteit van de tweede dader. Tijdens een huiszoeking in het huis van de eerste dader, die al geïdentificeerd werd als de 19-jarige Adel Kermiche, werd een identiteitskaart gevonden met de naam van Abdelmalik Petitjean op. Uit onderzoek blijkt dat de Adel K. en Abdelmalik P. telefonisch contact hadden met elkaar voor de aanslag. 

Kerk

De twee jongemannen vielen dinsdagochtend een kerk binnen in Saint-Etienne-du-Rouvray. Ze gijzelden er vijf mensen, waaronder een priester die ze de keel oversneden. Een andere gijzelaar raakte levensgevaarlijk gewond, maar hij overleefde de aanval. 

Agenten schoten de twee daders dood toen ze buiten kwamen. Ze zouden toen 'Allah Akbar' (God is groot) geroepen hebben. Later bleek dat de twee trouw hadden gezworen aan Islamitische Staat (IS). De aanslag werd dan ook opgeëist door IS.