De piek in het vakantieverkeer is achter de rug, meldt Touring. In Frankrijk stond er omstreeks 12.30 uur het meeste file, zowat 670 kilometer in totaal. Dat is wel een verbetering tegenover de 880 kilometer vorig jaar.

Na de middag zijn de files afgenomen. het gaat wel nog moeilijk op de A71/A75 Orléans - Clermont Ferrand - Béziers, vooral ten zuiden van Clermont. Het zwaartepunt van de verkeersproblemen ligt in de Rhonevallei.

Verder zijn er lange files op de A9 Orange - Spanje, op de A10 Parijs - Bordeaux en op de A63 tussen Bordeaux en Biarritz.

In Duitsland gaat het nog moeilijk op de A3 Keulen - Frankfurt - Nurnberg - Passau en op de A8 tussen Stuttgart, München en Salzburg.

In Zwitserland staat er nog twee kilometer file aan de St-Gothardtunnel richting zuiden en vijf kilometer aan de Italiaanse grens.

In Oostenrijk is de A11 Villach - Karawanken - Slovenië gesloten voor verkeer in beide richtingen. Er is ook nog erg druk verkeer met kleinere files op alle snelwegen richting zuiden.

Tegen zaterdagavond zullen de grootste problemen richting zuiden achter de rug zijn, voorspelt Touring. Voor de terugkeer zal de hinder nog duren tot laat op de avond. Zondag blijft de beste reisdag.

Te mijden knelpunten

Frankrijk

A10/A63 Parijs - Bordeaux – Hendaye vooral ter hoogte van Orléans aan het knooppunt met de A71  en ter hoogte van Tours, Poitiers, in de omgeving van Bordeaux en aan de grenspost te Hendaye
A71/A75  Orléans – Clermont-Ferrand – Perpignan vooral bij Vierzon en ter hoogte van Clermont-Ferrand
A20 Vierzon – Limoges -  Toulouse
A61 Toulouse – Narbonne
A6 Parijs – Lyon
A7 Lyon – Orange en de A9 Narbonne - Spaanse grens (Le Perthus)
A11 Parijs - Le Mans – Nantes

In Frankrijk geldt zaterdag een rijverbod voor vrachtwagens en voor autobussen met kinderen.

Duitsland

A3 Keulen – Frankfurt – Nurnberg – Passau
A9 Nurnberg – Munchen
A8 Karlsruhe – Munchen – Salzburg
A7 Ulm – Oostenrijk.
A5 Karlsruhe – Bazel

Oostenrijk, Zwitserland en Italië

In Oostenrijk op de Tauernautobahn (A10) Salzburg - Villach , op de Pyhrnautobahn (A9 ) Linz – Graz – Maribor en op de Brennersnelweg (A13)
In Zwitserland op de A2 Luzern -St.-Gothard – Italië (uren wachttijden bij de St-Gotthardtunnel), op de snelwegen in de omgeving van belangrijke steden en op de A13 Chur – Bellinzona.
In Italië In de omgeving van Milaan, op de A1 Milaan – Firenze – Rome, de  A14 Bologna – Ancona en de A22 Brenner - Verona