Google gaat locatie delen met hulpdiensten
Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken (archief 2015) Foto: BELGA

Hulpdiensten zullen voortaan sneller kunnen achterhalen waar een beller zich precies bevindt. Of dat is toch wat Google wil bereiken met zijn nieuwe Emergency Location Service.

Emergency Location Service is een nieuwe functie die Google toevoegt aan zijn Android-besturingssysteem. Die dienst stuurt de precieze locatie van een telefoon door naar de hulpdiensten van zodra een noodnummer wordt gebeld. Hiervoor worden dezelfde locatietechnologieën gebruikt die ook andere apps kunnen aanspreken, zoals wifi, GPS en gsm-masten.

Daarmee wil Google tegemoetkomen aan een probleem waar hulpdiensten mee worstelen. Als die een noodoproep binnenkrijgen van een mobiel toestel, is het niet evident om snel de precieze locatie van de beller te achterhalen. Enkel de gegevens van de gsm-mast worden doorgestuurd, en die zijn niet nauwkeurig genoeg om een precieze locatie te bepalen.

Google benadrukt dat het de gegevens van hun Emergency Location Service enkel aan de hulpdiensten bezorgt en er zelf op geen enkel moment toegang toe heeft. In een blogbericht citeert Google uit een verslag van de Amerikaanse Federal Communications Commission, die inschat dat ‘als de responstijd van de hulpdiensten door een nauwkeurigere locatie met één minuut wordt verbeterd, er elk jaar 10.000 levens kunnen gered worden’.

Emergency Location Service zal in theorie beschikbaar zijn op 99% van de bestaande Android-telefoons (alles vanaf versie 2.3). In de praktijk moet Google eerst nog afspraken maken met mobiele operatoren en plaatselijke hulpdiensten. Op dit moment is dat enkel in het Verenigd Koninkrijk en Estland het geval.