Erdogan: ‘De doodstraf bestaat bijna overal, behalve in Europa’
Foto: AP

In een interview met de Duitse openbare zender ARD heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandagavond uitgehaald naar de EU.

Van de beloofde drie miljard euro voor de opvang van vluchtelingen is nog maar ‘een symbolisch bedrag’ van 1 à 2 miljoen euro aangekomen. ‘De Europese machthebbers zijn niet oprecht’, zei hij. De Europese Commissie ontkent in alle toonaarden.

Een woordvoerder van de Europese Commissie verklaarde dinsdag dat Turkije al circa 740 miljoen euro steun heeft ontvangen. Tegen het einde van de maand loopt de som op tot 2,15 miljard euro. Het is ‘gewoonweg niet waar’ dat de EU achterligt met haar betalingen aan vluchtelingen en hulporganisaties, besluit de woordvoerder.

Doodstraf

Tijdens het interview herhaalde Erdogan ook zijn voornemen om de doodstraf opnieuw in te voeren. Hij verwees daarvoor naar de wil van het volk: ‘Als we ons in een democratische rechtsstaat bevinden, heeft het volk het voor het zeggen. En wat zegt het volk vandaag? Het wil dat de doodstraf opnieuw ingevoerd wordt.’

Volgens het Turkse staatshoofd bestaat de doodstraf ‘bijna overal’ - enkel niet in Europa. De internationale gemeenschap toonde zich vorige week bezorgd over de repressie in Turkije en de mogelijke herinvoering van de doodstraf.

Mislukte staatsgreep

In Turkije heerst de noodtoestand na de mislukte staatsgreep van 15 juli, waarbij minstens 270 mensen om het leven kwamen. Om de slachtoffers te herdenken, wil de regering de Bosporusbrug tussen het Europese en Aziatische deel van Istanbul omdopen in de ‘Brug van de Martelaars van 15 juli’.

Volgens officiële cijfers zijn er na de coup meer dan 13.000 mensen gearresteerd en tienduizenden ambtenaren geschorst. Het parket heeft aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen 42 journalisten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten deelde intussen mee dat families van ambassademedewerkers het land mogen verlaten.