Optrekje van Leopold II te koop
Foto: Rr

Villa Les Cèdres, een voormalig optrekje van koning Leopold II aan de Côte d’Azur, staat te koop. De botanische tuin met 20.000 plantensoorten is erkend als cultureel patrimonium.

216.000 euro per vierkante meter of 300 miljoen euro voor de hele villa. Zo veel geld moet u neertellen als u Villa Les Cèdres wil kopen, het voormalige optrekje van koning Leopold II aan de Côte d’Azur. Dat zou van Villa Les Cèdres het duurste ‘huis’ ooit maken.

Daar zit de ligging zeker voor iets tussen, want het schiereiland Saint-Jean-Cap-Ferrat nabij Nice is een van de meest exclusieve ­locaties in Europa.

De groten der aarde hebben er een verblijf. De nieuwe bewoners ­mogen onder anderen Paul Allen, de medeoprichter van software­gigant Microsoft, onder de buren rekenen.

Weet wel dat u een stukje ­onversneden geschiedenis koopt. De villa werd in 1870 ­gebouwd en in 1904 gekocht door Leopold II om er zijn minnares Blanche ­Delacroix in onder te brengen.

Onder zijn impuls transformeerde het landgoed in een paradijs met een botanische tuin van 14 hectare, 25 verwarmde serres en 20.000 plantensoorten, door de Franse overheid erkend als ­cultureel patrimonium. Een feestzaal, wintertuin, stallen en kapel maken het plaatje af.

In 1915 vormde koning Albert I het domein om tot een tijdelijk ziekenhuis.

Grand Marnier

Het landgoed kwam in 1922 in het bezit van Alexandre Marnier­Lapostolle, de uitvinder van Grand Marnier. Het bleef in ­handen van de familie tot begin dit jaar, toen de Italiaanse drankenfabrikant Campari Grand Marnier overnam.

De topman van Campari maakt nu bekend dat het de villa voor een slordige 300 miljoen euro wil ­verkopen. Er zou al interesse zijn uit Noord-Amerika en het ­Midden-Oosten.

Het vorige record van ‘duurste huis ter wereld’ dateert van 2007, toen de Indiase staalmagnaat Lakshmi Mittal 147,28 miljoen ­euro neertelde voor een ­‘uitzonderlijke verblijfplaats’ in de buurt van de tuinen van ­Kensington Palace in Londen.