Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is dinsdag geland in Abu Dhabi, de eindhalte van de wereldreis van het toestel. Het is het eerste vliegtuig dat op zonne-energie rond de wereld is gevlogen.

Het vliegtuig, bestuurd door de Zwitser Bertrand Piccard, is om 04.05 uur (02.05 uur Belgische tijd) veilig geland op de luchthaven al-Bateen, in de buurt van de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Daar begon de Solar Impuls 2 op 9 maart 2015 aan een reis van meer dan 42.000 kilometer over vier continenten, zonder een druppel brandstof te verbruiken. Dat deden ze in zeventien etappes.

‘Het zal moeilijk zijn om de deur te openen na het volbrengen van de laatste vlucht van de Solar Impulse’, zo tweette Piccard na de landing, onder de hashtag ‘de toekomst is schoon’.

Met de Solar Impulse 2 willen de Zwitserse avonturiers en wetenschappers André Borschberg en Bertrand Piccard schone en duurzame energie promoten. Het vliegtuig draait enkel op zonne-energie en op de vleugels bevinden zich 17.000 zonnecellen.

Records

Tijdens de wereldreis heeft het vliegtuig maar liefst negentien luchtvaartrecords gebroken. Zo vloog het bijna vijf dagen non-stop over de Stille Oceaan. De afgelegde afstand en de tijd in de lucht (118 uur) zijn records voor bemande vluchten op zonne-energie.

De reis verliep niet altijd probleemloos, en een vlucht is al zeker geen walk in the park. Het experimentele vliegtuig is er gevoelig voor de weersomstandigheden en de cockpit is ongeveer even groot als een telefooncel. De piloten moeten zuurstofmaskers dragen om op grote hoogte te kunnen ademen.

Zonnevliegtuig beëindigt historische vlucht
Foto: AP