PORTRET. De vermoorde priester: ‘Een warme en hulpvaardige man’
Foto: rr

De 86-jarige priester die dinsdagmorgen gedood werd door twee terroristen, was bijzonder geliefd. Veel mensen reageren geschokt door de moord op de man.

Jacques Hamel was hulppriester in de parochie Saint-Etienne. Hij werd tijdens een gijzeling in zijn kerk in het Noord-Franse Saint-Etienne-du-Rouvray gedood door twee aanhangers van IS (Islamitische Staat).

De man werd in 1930 geboren in Darnétal, en in 1958 werd hij tot priester gewijd. In 2008 werd zijn gouden jubileum voor 50 jaar priesterschap nog uitgebreid gevierd in de parochie.

‘Tijdens mijn afwezigheid deed hij de erediensten in de kerk’, vertelde abt Auguste Moanda-Phuati aangeslagen aan de Franse zender RTL. ‘Het was een kranige man. Priesters mogen op hun 75ste op pensioen gaan, maar hij voelde zich nog sterk. “Er zijn te weinig priesters”, zei hij me, “dus je mag altijd een beroep om mij doen als ik hier nog kan helpen”.’

Moanda-Phuati was net terug van een vakantie in zijn thuisland Congo, en zou vanaf deze middag de erediensten opnieuw overnemen van Hamel. ‘Het was een goede priester, die zijn hele leven ten dienste van anderen heeft gestaan. Het is onvoorstelbaar dat hij op zo’n manier aan zijn einde is gekomen.’

De inwoners van de Normandische stad omschrijven hem als ‘warm, eenvoudig, en een bescheiden leven leidend’. Op Twitter regent het steunbetuigingen, en delen mensen herinneringen aan trouwfeesten, doopfeesten, of andere plechtigheden onder leiding van Hamel. Veel mensen halen ook aan dat het als martelaar gestorven is.