Aanslag in Saint-Etienne-du-Rouvray is tweede IS-aanslag op Franse kerk
Foto: AFP

De aanslag in Saint-Etienne-du-Rouvray bij Rouen is niet de eerste aanslag van IS op een Franse kerk. Op 19 april 2015 verijdelde de Franse politie al eens een aanslag tegen een kerk in Villejuif, ten zuiden van Parijs.

De Franse politie pakte op 19 april 2015 de Algerijnse student informatica Sid Ahmed Ghlam op vlak voor zijn appartement in Parjis. Heel moeilijk was de arrestatie trouwens niet. Ghlam belde die dag zelf de hulpdiensten op omdat hij per ongeluk in zijn eigen voet had geschoten. Ghlam zei dat hij aangevallen was op straat. Maar toen de politie het bloedspoor volgde, kwamen ze bij de auto van Ghlam uit.

In de koffer lagen een kalasjnikov, twee handvuurwapens, een kogelvrij vest en een plan voor een aanslag op de kerk van Villejuif.

Fitnesslerares vermoord

Op zijn studentenkot vonden de agenten nog eens drie kalasjnikovs. Korte tijd later bekende Ghlam dat het inderdaad zijn bedoeling was geweest nog diezelfde dag, zondag 19 april, de kerk van Villejuif aan te vallen. Vlakbij die kerk was diezelfde ochtend een jonge fitness lerares, Aurelie Chatelain, vermoord teruggevonden in haar auto. Op haar lichaam werd later DNA van Ghlam teruggevonden.

Waarom Ghlam haar had willen vermoorden is niet duidelijk. Misschien was hij uit op haar auto. De diefstal liep in elk geval verkeerd af. Ghlam schoot in zijn eigen voet, besloot naar huis terug te keren en de hulpdiensten te bellen.

De misviering in Villejuif die het doelwit was van Ghlam wordt elke zondag bijgewoond door 300 gelovigen. Als Ghlam zijn plan had kunnen uitvoeren, was het een bloedbad geworden. Uit het onderzoek achteraf bleek Ghlam in nauw contact te staan met Franse Syriëstrijders zoals Fabien Clain.

Dar al-Islam

De jongste tijd roep de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) haar aanhangers steeds explicieter op om aanslagen te plegen in het Westen. 

Ook kerken worden vermeld als een te viseren doelwit. ‘U moet op voorhand zeker zijn waar u wil toeslaan. U moet ook ontsnappingsplannen klaar hebben voor elk van uw doelwitten. Viseer altijd plaatsen waar veel mensen komen, zoals toeristische plaatsen, grootwarenhuizen, synagogen, kerken, vrijmetselaarsloges, politieke partijen, plaatsen waar ongelovigen bidden. Het doel is om angst in hun harten te doen sluipen', staat te lezen.