Een van de twee jihadisten die dinsdag in het noordwesten van Frankrijk een priester in zijn kerk hebben vermoord, is geïdentificeerd als de 19-jarige in Frankrijk geboren Adel Kermich. Dat deelde onderzoeksrechter François Molins dinsdagavond mee. Hij stond onder elektronisch toezicht.

De gijzeling in de kerk in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray, vlak bij Rouen, begon om iets voor tien uur. Toen vielen twee mannen gewapend met messen de kleine kerk binnen. Op dat moment was er een mis bezig. De twee sloten onmiddellijk de deuren en gijzelden zes gelovigen, onder wie twee zusters, en de priester die de mis voorging. Een derde zuster kon ontsnappen en sloeg alarm.

Zij zegt dat de twee mannen de priester op de knieën dwongen, zijn keel oversneden en zichzelf filmden terwijl ze aan het altaar in het Arabisch leken te preken. 'Iedereen riep "stop, stop jullie weten niet waarmee jullie bezig zijn"', zegt zuster Danielle. 'Ze dwongen hem op de knieën en hij wilde zich uiteraard verdedigen. Toen begon het drama.' Ze vluchtte toen de twee daders de priester zijn keel oversneden.

 

Een andere gijzelaar raakte ‘levensgevaarlijk’ gewond, nadat de daders hun slachtoffer ook de keel probeerden over te snijden, zo meldt de aartsbisschop van Rouen. Ondertussen verkeert die niet meer in levensgevaar. Rond 11 uur konden de agenten de gijzeling beëindigden. Tijdens de tussenkomst van de politie kwamen volgens het parket drie gijzelaars naar buiten gevolgd door de twee terroristen, van wie een er een vuurwapen droeg. Een van hen stapte op de politie af en riep 'Allah Akbar'. Beide daders werden door de politie doodgeschoten. Ze droegen ook valse explosieven.

Daders

Een van de daders van de gijzeling kon geïdentificeerd worden. Het gaat om de 19-jarige in Adel Kermiche, die in Frankrijk geboren is. Dat heeft de Franse procureur François Molins op een persconferentie gezegd. De procureur bevestigde ook dat Adel Kermiche in maart 2015 werd aangeklaagd wegens banden met een terroristische organisatie en onder huisarrest stond met een elektronische enkelband.  

Vorig jaar werd hij twee keer gearresteerd toen hij Syrië probeerde te bereiken. Na een tijd in voorhechtenis, kreeg hij een elektronische enkelband en moest hij in zijn ouderlijk huis blijven, nabij de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray. Een paar uur per dag mocht hij buitenkomen.

'Het verbaast me niet dat hij dit gedaan heeft', zegt iemand die een van de daders goed kende op RTL. 'Twee maanden geleden heeft hij al gezegd dat hij een kerk ging aanvallen. Ik heb hem niet geloofd. Nochtans sprak hij er continu over, net als over de islam en dat hij zo’n dingen zou doen.'

Huiszoekingen

De tweede dader is nog steeds niet formeel geïdentificeerd, verklaarde Molins. Er worden huiszoekingen uitgevoerd. 

Tijdens een eerste huiszoeking op nog geen 300 meter van de kerk waar het drama zich afspeelde, vond minstens een arrestatie plaats. Volgens een bron dichtbij het onderzoek ging het om de woning van een van de daders van de gijzeling. Volgens getuigen ter plekke werd er eerder in de namiddag iemand anders opgepakt. Een andere huiszoeking vond plaats in een residentiële wijk in het noorden van de gemeente. Volgens een buurman gaat het om de ouders van een van de daders. 

Het parket bevestigt dat de politie een 17-jarige Algerijn heeft opgepakt. Hij gaat om een broer van een man die in 2015 met de identiteitspapieren van Adel Kermiche naar Syrië is gereisd. De 17-jarige wordt er niet van verdacht mee achter de aanslag te zitten, aldus de Franse krant Le Monde.

IS eist aanslag op

Toen hij ter plaatse kwam, stelde de Franse president Hollande dat de twee daders zich beriepen op Islamitische Staat (IS). Later raakte ook bekend dat IS de aanval opeist. 'De twee uitvoerders van de aanslag op een kerk in Normandië waren soldaten van Islamitische Staat. Zij hebben de operatie uitgevoerd als reactie op de oproep van IS om landen te viseren die tot de internationale coalitie behoren die ons bestrijdt', klinkt het. Hollande noemde het een 'verachtelijke terroristische aanslag'. 

Ondertussen reageerden al enkele prominente figuren, onder wie de paus. Hij is geschokt door deze 'barbaarse moord'.