Theo Francken reageert op Nederlandse ophef over vakantiefraude
Foto: BELGA

In Nederland gaat de afgelopen dagen het woord ‘vakantiefraude’ lustig over de tongen. De Telegraaf bracht er een verhaal over Nederlandse asielzoekers die op vakantie gaan naar het land dat ze ontvlucht zijn. ‘Zoiets kan in ons land niet gebeuren’, reageert Theo Francken.

Eritreeërs die in Nederland asiel aanvragen omdat ze vluchten voor de gruwelijkheden onder het autoritaire regime in hun thuisland, krijgen over het algemeen een verblijfsvergunning bij onze noorderburen. Maar die ontdekten deze zomer via berichten op sociale media dat diezelfde Eritreeërs met een verblijfsvergunning terugreizen naar hun thuisland om er enkele dagen tot weken op vakantie te gaan.

De vakantiefraude veroorzaakte heel wat ophef in Nederland. Asielzoekers reageren op hun beurt verward: ‘Waarom zouden wij onze familie niet enkele dagen mogen bezoeken? Dat is toch een basisrecht?’ Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt de zaak en zal vakantiegangers voortaan beter in de gaten houden. Een waterdicht systeem om dat te doen, is er echter nog niet.

Speciale fraudecel

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) grijpt de Nederlandse verontwaardiging aan om zijn eigen beleid in de verf te zetten. ‘In België hebben we in maart een fraudecel opgezet om deze praktijken op te sporen en te bestrijden. Want laat ons duidelijk zijn: op vakantie gaan in het land waaruit je gevlucht bent, is de boel belazeren en kan niet’, klinkt het.

In de speciale cel tegen fraude, die opgericht is binnen de dienst Vreemdelingenzaken, werken drie ambtenaren die zich toeleggen op het ontmaskeren van fraudeurs. Ook asielzoekers die mogelijk liegen over hun nationaliteit, worden doorverwezen naar deze cel.