AB InBev doet 'finale verhoging' van bod op SABMiller
Foto: Belga

De Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev trekt het bod op SABMIller op met 1 pond, van 44 pond per aandeel naar 45 pond per aandeel. Dit gebeurt om de ingezakte waarde van de Britse munt te compenseren.

Het pond is na het referendum over de Brexit sterk in waarde gezakt. Aandeelhouders van de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer vinden dat ze daarom recht hebben op meer geld.

De aandeelhouders van SABMiller zullen 45 pond ontvangen in plaats van 44 pond. Ook voor de aandeelhouders die ervoor gekozen hebben om een deel van de verkoopprijs in de vorm van aandelen te ontvangen, wordt het cash-gedeelte van het bod verhoogd. Zij krijgen 4,66 pond bovenop de aandelen, in plaats van 3,78 pond.

Bod in aandelen

AB InBev gaat in op bezwaren van grote institutionele fondsen, die erover hadden geklaagd dat de deal door de val van het pond minder waard was geworden. Door de val van het pond was het aantrekkelijker geworden om in aandelen betaald te worden. Het bod in aandelen was meer waard geworden dan het bod in cash. De aandelen van AB InBev zijn immers in waarde gestegen, terwijl het pond in waarde gedaald is. Maar het aandelenbod is slechts bedoeld voor enkele grote historische aandeelhouders. Het nadeel ervan is dat de aandelen vijf jaar lang niet verkocht mogen worden.

Het gewijzigde bod is definitief. Er valt dus niet verder over te onderhandelen. Verwacht wordt dat de deal in de tweede helft van dit jaar definitief zal worden afgerond.

Duurder bier is uit den boze

De afgelopen maanden moest AB Inbev heel wat procedures doorstaan om internationaal groen licht te krijgen voor de miljardenovername. De Europese Commissie zag immers heel wat obstakels die de overname konden dwarsbomen. 

Toen de contouren van de nieuwe bierreus zich begonnen af te tekenen, rees binnen in Brussel onder meer de bezorgdheid over het overwicht van de nieuwe brouwerijgroep op de Europese biermarkt. De marktconcurrentie dreigde in het gedrang te komen. Dat de Europeanen, die jaarlijks ongeveer 125 miljard euro spenderen aan bier, de dupe zouden kunnen worden van de kleinste prijsverhoging, speelde een belangrijke rol in de discussie. 

Om groen licht te krijgen, moest zowat de hele Europese bier­afdeling van SABMiller verkocht worden, waardoor de overname nu een ‘afgeslankte’ vorm aanneemt. Na die afslanking vond de Europese Commissie eind mei geen graten meer in de ontstane megabrouwerij en konden de onderhandelingen naar een finaal stadium verheven worden. 

Als de laatste overnameknopen doorgehakt zijn wordt de nieuwe groep afgetekend de grootste ter wereld. Heineken volgt als tweede op geruime afstand.