Nieuw-Zeeland wil alle ratten, buidelratten en hermelijnen uitroeien
Foto: Reporters / Photononstop

Met 18 miljoen euro in de hand trekt de premier van Nieuw-Zeeland ten strijde tegen ‘geïntroduceerd ongedierte’ met als doel inheemse diersoorten beter te beschermen. Tegen 2050 moet het land volledig vrij zijn van ratten, buidelratten en hermelijnen.

De diersoorten zijn relatief nieuw in Nieuw-Zeeland. Ze werden er enkele honderden jaren geleden geïntroduceerd door de Europese kolonisator, maar hebben er intussen stevig voet aan wal. Zo stevig zelfs dat ze forse concurrentie vormen voor heel wat inheemse diersoorten, zoals verschillende loopvogelsoorten. Ze eten hun eieren of vechten om dezelfde voedselbronnen.

Het is genoeg geweest, vindt premier John Key. Op verschillende eilanden is Nieuw-Zeeland er al in geslaagd met hulp van vallen, vergif en lokaas de diertjes te verdelgen, maar nu komt er ook een groot nationaal actieplan. Key hoopt de knaagdieren over afzienbare tijd volledig uit te roeien.

Iedereen doet mee

In een kort filmpje op Youtube doet de premier zijn plannen uit de doeken. Een belangrijke rol is weggelegd voor de wetenschap: zij krijgen extra subsidies om verdelgingsmiddelen te ontwikkelen. Maar Key beseft ook dat hij er zonder steun van de voltallige gemeenschap niet komt. Hij vraagt dan ook ieders hulp.

Milieuorganisaties reageren voorzichtig positief op het plan. Ze wijzen op de voordelen voor de inheemse dier- en plantensoorten, maar stellen zich wel vragen bij de haalbaarheid.