Tas pakt twee medailles op EK skeeleren, Swings valt buiten de prijzen
Foto: BELGA

Sandrine Tas heeft zondagavond in het Nederlandse Heerle tijdens de Europese skeelerkampioenschappen goud en zilver behaald. Op de 300 meter tegen het uurwerk veroverde onze landgenote de titel, op de tien kilometer puntenafvallingskoers eindigde ze als tweede. Bart Swings greep op de openingsdag naast de medailles.

Tas was opgelucht. Ze incasseerde haar eerste continentale hoofdprijzen als senior. “Een echte sprintster ben ik niet. Maar als ik in vorm ben, kan ik dat ook.” Op de lange afstand moest ze wel buigen voor de Italiaanse Francesca Lollobrigida. “Ik wist dat ze sterk was. Soms kan ik haar voorbij komen. Vandaag was dat niet het geval.”

Swings, vierde in de puntenafvallingskoers, viel naast het podium door een late demarrage van de Spanjaard Patxi Peula en de Duitser Felix Rhijnen. “Ik zat niet goed in de wedstrijd, waardoor ik geen punten haalde. Misschien moet ik nog op stoom komen. Van mijn heupblessure heb ik geen last gehad.” De titel ging naar de Italiaan Fabio Francolini, voor de Fransman Ewen Fernandez en Peula.

Door de tweede plaats van Stien Vanhoutte was er op de 300 meter sprake van een dubbel Belgisch feest. Verder was er de tweede plaats op de 300 meter van A-junior Nymphe Keuleers. Anke Vos (achtste) en Mathias Vosté (negende) vielen bij de senioren buiten de prijzen. De wedstrijden op de sprint moesten wegens de regen enige tijd worden stilgelegd.

Het EK duurt tot en met zaterdag. Maandag en dinsdag wordt er nog op de piste gereden. Vervolgens zijn er donderdag en vrijdag wedstrijden op het wegparcours in Heerde. Op de slotdag is er een marathon in het vijftig kilometer noordelijk gelegen Steenwijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in