Democratische partijvoorzitter stapt op na gelekte e-mails
Debbie Wasserman Schultz. Foto: REUTERS

Debbie Wasserman Schultz, de voorzitster van de Democratische Partij in de VS, neemt ontslag na de heisa rond gelekte e-mails. Die dreigen de Democratische conventie te overschaduwen.

Debbie Wassermans Schultz was in opspraak geraakt nadat uit gelekte mails was gebleken dat de partijleiding de kant van Hillary Clinton koos in haar strijd tegen Bernie Sanders.

De mails, die Wikileaks uit het campagneteam van Clinton lekte, schetsen een nogal onfris beeld van de manier waarop de strijd met rivaal Bernie Sanders is gevoerd. In een van de mails omschrijft Wasserman Schultz, voorzitter van de Democratic National Committee (DNC), een vertegenwoordiger van Sanders als ‘een verdomde leugenaar’.

Bernie Sanders drong daarom aan op het vertrek van de voorzitster. Ze werd ook door verschillende partijtoppers onder druk gezet om een stap opzij te zetten. Er werd namelijk gevreesd dat de heisa de conventie zou overschaduwen.

Conventie

De Democratische conventie die maandag start in Philadelphia en waar Hillary Clinton zal aangeduid worden als de presidentskandidate voor de Democraten start dus in mineur.

Eerder op de dag raakte bekend dat Wassermans Schultz geschrapt werd van de lijst met sprekers op de Democratische conventie. Nu kondigt ze zelf aan dat ze aan het eind van die conventie zal opstappen als voorzitter.

De campagne van Clinton kreeg vandaag wel de steun van Michael Bloomberg, die destijds als een Republikein tot burgemeester van New York was verkozen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in