Ali Sonboly, de schutter van München, deelde kort voor zijn dodelijke raid zijn plannen met een 16-jarige kennis via WhatsApp. Die mogelijke medeplichtige werd gisterenavond door de politie aangehouden en bekende dat hij op de hoogte was van Sonboly's plannen. Hij is op dit moment vrij wegens gebrek aan schuldbewijzen.

Wat er vrijdagavond in München gebeurde is bekend. De 18-jarige Ali Sonboly schoot er aan het McDonald’s-restaurant in het Olympia-winkelcentrum negen mensen dood. Daarna benam hij zich van het leven.

Kort na de feiten meldde een 16-jarige jongen zich spontaan bij de politie van München. Hij zei dat hij Ali Sonboly herkend had op één van de video's die op het internet circuleerden. De jongen verzweeg echter cruciale informatie, ontdekte de politie in de loop van zondag. Zo zou hij nog met Sonboly gesproken hebben via het chatprogramma WhatsApp, en meer zelfs: de twee zouden elkaar kort voor de aanslag ontmoet hebben in de buurt van de McDonald's in het Olympia winkelcentrum, waar Sonboly aan zijn schietpartij begon.

Toch weer vrij

De 16-jarige jongen heeft aan de politie bekend dat hij op de hoogte was van de plannen van Sonboly. De twee leerden elkaar kennen tijdens hun verblijf in een psychiatrische instelling en zouden toen al samen over Anders Breivik gesproken hebben. De politie hield de jongen aan op verdenking van het niet melden van een gepland misdrijf.

De onderzoeksrechter weigerde echter zijn aanhouding te verlengen, wegens gebrek aan harde bewijzen tegen de jongen. Die is daardoor opnieuw op vrije voeten. Het openbaar ministerie heeft alvast beroep ingediend tegen de beslissing van de onderzoeksrechter.

Of de 16-jarige jongen verantwoordelijk is voor de oproep op Facebook om naar het McDonald’s-restaurant te komen, wordt nog onderzocht.

Darknet

De politie zet het onderzoek naar de schietpartij in München ondertussen verder. Zondagmiddag gaf het parket van Beieren een persconferentie waarop het extra uitleg gaf. Zo bleek dat Ali Sonboly zijn bloedbad grondig voorbereid had. Hij was zijn daad al een jaar aan het plannen, klonk het. Zijn wapen had hij via Darknet aangeschaft, en de jongeman had eerder al het stadje Winnenden bezocht. Daar gebeurde in 2009 een gelijkaardige schietpartij.

Voormalige klasgenoten van schutter Ali Sonboly schetsen ondertussen een weinig positief beeld van de jonge dader. Ze gaven toe dat ze Sonboly pestten. Daarop zou de jongen meermaals gedreigd hebben om de pestkoppen te doden.