Tienduizenden aanhangers van de regeringspartij AKP en van de oppositie hebben in Istanbul hun steun betuigd aan de democratie.

De demonstratie was een initiatief van de oppositiepartij CHP, maar werd gesteund door Erdogans AK-partij. Die eensgezindheid is zelden gezien.

Het Taksimplein zag zwart van het volk en rood van de Turkse vlaggen. Op banners stonden slogans zoals ‘Wij verdedigen de republiek!’.

Turken demonstreren eensgezind voor democratie
Foto: AFP

Speech

De leiders van CHP zeiden dat de democratie heeft gewonnen na de mislukte staatsgreep, maar ze waarschuwden tegelijk voor de gevaren van een dictatuur. ‘Nee tegen de coup, nee tegen een dictatuur’, luidde een van de slogans.

‘Dit is een dag van eenheid, van verzet tegen staatsgrepen en dictatoriale regimes, een dag om de stem van het volk te laten horen’, zei oppositieleider Kemal Kilicdaroglu, die ook het belang van persvrijheid en de rechtsstaat benadrukte. ‘De staat kan niet bestuurd worden op basis van wrok, woede en vooroordelen. De verantwoordelijken van de coup moeten berecht worden met respect voor de wet.’

Zijn speech werd live op televisie uitgezonden.

De CHP geldt als erfgenaam van Kemal Atatürk, de stichter van het moderne, seculiere Turkije. Ook aanhangers van andere bewegingen, zoals de extreemrechtse Grijze Wolven, waren opgedaagd.

Foltering

Bij de mislukte staatsgreep kwamen minstens 246 mensen om. Sinds de coup zijn in Turkije al meer dan 13.000 mensen gedetineerd, van wie er 6.000 onder arrest zijn. Volgens Amnesty International heeft de Turkse regering honderden mensen willekeurig opgepakt en gemarteld, onder wie ook soldaten en hoge officieren.

Turken demonstreren eensgezind voor democratie
Foto: AFP
Turken demonstreren eensgezind voor democratie
Foto: Ozan Kose/afp

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in