Erkenning Turkse moskeeën in ons land ter discussie
Foto: Brecht Van Maele
Dertien van de 28 moskeeën die in Vlaanderen erkend zijn, vallen onder de Turkse overheid.

De dertien moskeeën behoren tot het Diyanet-netwerk, dat rechtstreeks onder het gezag van het ministerie van Religieuze Zaken in Turkije staat. Ook daar hebben in de nasleep van de mislukte staatsgreep politieke zuiveringen plaatsgehad, zegt Sven De Spiegeleer. Hij was kabinetsmedewerker van Marino Keulen (Open VLD), toen die Vlaams minister van Binnenlands Bestuur was. Keulen erkende de eerste acht moskeeën in Vlaanderen. Nu hebben al 28 moskeeën zo’n erkenning op zak.

De Spiegeleer vraagt zich in een opiniestuk in deze krant af of het wel koosjer is om moskeeën te erkennen, en bijgevolg ook te subsidiëren, als die zo sterk verbonden zijn met de Turkse overheid. Eerder berichtte deze krant ook al over de grote invloed van Erdogan en zijn AKP-partij via de betrokken moskeeën (DS 11 juni).

Veel heibel

Na de mislukte staatsgreep in Turkije ontstond in Limburg veel heibel tussen AKP-aanhangers en Belgische Turken die bij de Gülen-beweging aanleunen. De Spiegeleer vraagt zich af of er in de moskeeën in ons land gecontroleerd zal worden welke taal daar gesproken wordt: opruiende of verzoenende.

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) verwijst voor controles naar de Staatsveiligheid: ‘Dat is haar taak.’ Ze wijst erop dat ze onlangs bijkomende adviezen aan de Staatsveiligheid heeft gevraagd omtrent de moskeeën van het Diyanet-netwerk, en dat ze nog op antwoord wacht. Zelf heeft ze nog geen enkele moskee erkend. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig