Amnesty heeft ‘geloofwaardige bewijzen’ voor Turkse folterpraktijken
Foto: EPA

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt over ‘geloofwaardige aanwijzingen’ te beschikken dat gearresteerde verdachten in Turkije worden mishandeld en zelfs gefolterd.

Amnesty riep Ankara zondag op, onafhankelijke waarnemers toegang tot alle detentiecentra te geven waar meer dan 13.000 mensen worden vastgehouden. De regering moet onmiddellijk met deze ‘afschuwelijke praktijken’ stoppen, aldus nog de ngo.

Volgens Amnesty heeft de Turkse regering honderden mensen willekeurig opgepakt en gemarteld, onder wie ook soldaten en hoge officieren. Sinds de coup zijn in Turkije al meer dan 13.000 mensen gedetineerd, van wie er 6.000 onder arrest zijn.

Mishandeld

Op basis van interviews met advocaten, artsen en een cipier stelt Amnesty over bewijzen te beschikken dat in de detentiecentra wordt gefolterd, verkracht, seksueel mishandeld en geslagen. Gevangenen worden ook voedsel en medicijnen én toegang tot een advocaat onthouden.

Amnesty roept het Europees Comité voor de Preventie van Foltering (CPT) op, onmiddellijk een spoedbezoek aan Turkije te brengen en de Turkse overheid te vragen de folterpraktijken te stoppen en te veroordelen, plus toegang tot de gevangenissen te krijgen om er de toestanden ter plaatse te onderzoeken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in