REACTIES. Greipel bedankt zijn team, Belgen zijn tevreden:
Foto: AP

André Greipel heeft geen makkelijke Tour achter de rug. De Duitser kreeg zijn trein niet op de rails en miste de benen om af te werken. Op de Champs-Elysées pakte hij zijn revanche. “Het wiel van Kristoff was vandaag het juiste” legde Greipel zijn tactiek uit.

André Greipel heeft zondag dan toch zijn overwinning beet in deze Tour de France en brengt daarmee het totaal voor Lotto-Soudal op twee ritzeges. "Hier winnen, op deze boulevard, het blijft ongelooflijk", aldus de Duitser na afloop in Parijs. Hij vierde zijn zege met zijn vrouw en twee kinderen.

De Duitse kampioen heeft geen makkelijke Tour achter de rug, de overwinning bleef lange tijd uit. Weliswaar werd hij vierde aan Utah Beach, en tweede, na een fotofinish tegen Mark Cavendish, maar daarna verging het hem minder. Nu haalt hij zijn gram in de slotrit. "Of ik ooit aan mezelf getwijfeld heb? Neen, ik blijf altijd vechten, proberen en er hard voor gaan, mijn best doen. Ik weet dat ik een van de beste sprinters ter wereld ben en als het moment daar is, kan je op mij rekenen. Mijn team bleef ook achter me staan. Ik wist ook dat ik niet slecht was, maar je moet ook geluk hebben. Win ik wel in Angers, dan heb je een heel ander verhaal. Ik zeg altijd tegen mezelf: soms zit het tegen, soms regent het en regent het zelfs nog wat langer, maar uiteindelijk gaat de zon altijd wel weer schijnen."

En dat deed ze in Parijs zondagavond. "Ik ben vooral blij dat de ploeg in me bleef geloven. Vandaag draaide alles perfect, we hadden een plan en hebben dat uitgevoerd tot het eind. Het plan was om op het eind naar voor te komen en daar te blijven, en kalm te blijven. Ik bleef zelf ook rustig en koos voor het wiel van Kristoff. Ik wilde niet zelf de sprint openen, maar liet hem dat doen en ik ben zeer blij dat ik het kon afwerken. Na drie weken afzien is dit een mooie beloning."

Pauwels: "Elk jaar worden de kasseien op de Champs-Elysées slechter"

Serge Pauwels was blij het einde van de Tour te bereiken.  "Elk jaar worden de kasseien op de Champs-Elysées slechter en slechter", aldus Pauwels. "Ik heb er wel meer van genoten dan vorig jaar. Toen was het echt gevaarlijk door het slechte weer. Het moment dat je de Eiffeltoren in de verte ziet opdoemen krijg je echt kippenvel."

Pauwels maakt deel uit van de Belgische selectie die over twee weken mag strijden voor de Olympische titel in Rio. "Het zal iets volledig anders zijn dan de Tour. Ik had het er nog over met Van Avermaet. Het wordt een aparte koers. Zeker gezien het deelnemersveld van slechts 140 renners. Het wordt zeker een oncontroleerbare koers. Dat speelt in het voordeel van klassieke renners als Gilbert en Van Avermaet."

Van Avermaet: "Kansen gegrepen"

 "Het was voor mij echt een mooie Tour", reageerde Greg Van Avermaet na de aankomst in Parijs. "Ik kreeg niet veel kansen, maar elke kans die ik kreeg heb ik met beide handen gegrepen."

"Ik ging mee in een ontsnapping of haalde een mooi resultaat op het einde", aldus onze landgenoot. "Ik kon niet veel meer wensen. Die gele trui dragen is een uitgekomen droom. Het is niet makkelijk om die trui te pakken. Deze Ronde van Frankrijk hebben maar vier renners de leiderstrui gedragen, dat zegt eigenlijk al genoeg. Ik heb drie dagen genoten. Maar helaas zal dat niet voor elk jaar zijn."

"In deze Tour stak Froome er natuurlijk bovenuit. Hij heeft een heel sterke ploeg die het tempo hoog legt waardoor het moeilijk is om iets te ondernemen. Ook Sagen heeft natuurlijk een mooie Tour gereden. Maar ook Thomas De Gendt mogen we zeker niet vergeten. Hij reed echt een sterke Tour met als uitschieter die ritwinst op de Mont Ventoux. De Belgen mogen zeker niet klagen over deze Tour", sloot Van Avermaet zijn analyse af.

Jasper Stuyven: "Ik heb me geamuseerd"

Jasper Stuyven heeft zich zondag in de kijker gefietst in de sprint op de Champs-Élysées. De renner van Trek-Segafredo sprintte naar een zesde plaats in de slotrit van de 103e Tour. "Hier ben ik wel blij mee", zei hij na afloop, "ik blik terug op een mooie Tour."

Het was Markel Irizar die zich over hem ontfermde op de lokale rondjes. "Met nog anderhalve ronde te gaan leverde de ploeg ongelooflijk werk", aldus Stuvyen, "we zaten misschien iets te snel voorop, maar op dit parcours ben je beter te vroeg dan te laat vooraan. Ze hebben me in een goede positie gebracht, daarna was het aan mij en ik ben blij met deze zesde plaats. Dat is wel mooi dat je kan zeggen dat je top tien was op deze boulevard, in de Tour. Die andere jongens waren gewoon sneller, dat moet je kunnen toegeven als renner."

Voor Stuyven was het zijn eerste Tour. Hij reed zich in de kijker in de tweede etappe naar Cherbourg waar hij pas in de slotkilometer werd gegrepen en Sagan alsnog de overwinning pakte. "Ik ben blij dat ik de finish heb gehaald in mijn eerste Tour, ik beschouw dit als een grotere prestatie dan toen ik mijn eerste grote ronde, de Vuelta in 2014, heb beëindigd. Ja, ik heb me geamuseerd."

Vorig jaar won hij de achtste rit in de Vuelta, maar kwam hij daags nadien niet meer aan de start wegens een handbreuk die hij had opgelopen in de etappe.

Vanmarcke: "Doel niet gehaald maar enorm veel geleerd"

Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) heeft zondag met zijn volledige team de finish gehaald in Parijs. "Het doel was een ritzege in deze Tour", aldus de West-Vlaming, "dat is niet gelukt, maar we hebben wel enorm veel geleerd en dat kunnen we meenemen naar volgend jaar."

Vanmarcke gaf het al aan na de etappe in Bern op maandag waar hij op de kasseitjes aan de finish in de aanval trok, maar uiteindelijk slechts zevende werd. "Voor mij zit de Tour er op, nu alleen nog de Alpen overleven en koers zetten richting Parijs waar we nog eens gaan proberen om met Dylan (Groenewegen, red) de sprinttrein op te zetten", klonk het toen.
De jonge Nederlander kon zijn kans niet gaan in deze rit door de breuken in het peloton, zelf eindigde Vanmarcke op een 18de plaats. "Ik was persoonlijk blij met de etappe naar de Mont Ventoux waar ik achtste werd, dat ik daar in de top tien eindigde, was mooi. Ik heb me vermaakt in deze Tour. Qua plezier was het de mooiste die ik heb gereden."

Een schril contrast met vorig jaar toen Vanmarcke zich luidop de vraag stelde of hij nog wel moest terugkeren naar de Tour. Dat deed hij wel, en hij kreeg zijn plaats in de sprinttrein. "Het ging beter en beter met de sprinttrein", gaf hij aan. "We hebben een paar goede resultaten behaald. Geen absolute topresultaten, maar daar hoeven we niet ontgoocheld over te zijn. We nemen dit mee naar volgend jaar."

Wynants: "De Tour is anders dan andere wedstrijden"

Ook die andere landgenoot, Maarten Wynants, blikte tevreden terug op de Tour. "We hebben enorm veel geleerd", gaf hij aan. "We weten nu naar welk niveau we toe moeten. Er is weinig lijn en veel chaos in de sprint en dat was erg leerzaam. De Tour is anders dan andere wedstrijden en het is mooi dat we dat nu hebben kunnen meemaken. Ik ben blij dat ik deze Tour weer heb uitgereden en mijn ding heb kunnen doen voor de sprints van Dylan", eindigde hij.

Marc Sergeant: "Dit is de kers op de taart"

Lotto-Soudal keert huiswaarts met twee zeges op zak in de Tour de France. "Dit is de kers op de taart", zei teammanager Marc Sergeant. "We hadden al een overwinning met Thomas De Gendt, maar dit is een mooie extra."

Lotto-Soudal kwam naar de Tour met de ambitie om één rit te winnen met André Greipel en dan ook nog met vrijbuiters Thomas De Gendt en Tony Gallopin hun kans te gaan. De Gendt werd tweede na Greg Van Avermaet in Le Lioran, maar toonde zich enkele dagen later op de Mont Ventoux wel de sterkste. "En dan was het wachten en nog eens wachten met André Greipel. Telkens net niet, maar we bleven wel in hem geloven", zegt Sergeant. "André heeft ons nog nooit teleurgesteld en kijk hij schiet opnieuw raak, en dan nog wel op de Champs Élysées. Dit doet enorm veel deugd. Het is al het zesde jaar op rij dat hij ons een zege brengt in de Tour, een totaal nu van elf, dat noemen ze Duitse degelijkheid. Ik ben enorm blij voor hem en voor onze ploeg dat het gelukt is."

Ook ploegmaat Jürgen Roelandts was door het dolle heen. Weliswaar kon hij de Duitser niet helpen in het slot, hij werd opgehouden door een valpartij op drie kilometer van het eind ongeveer, maar hij werkte wel alle andere dagen het snot uit de neus voor de sprinter. "We zijn altijd in hem blijven geloven", klonk het. "Hij was in goede conditie, hij ging gemakkelijk de bergen over, het moest gewoon wel een keer lukken. En dat doen we hier, in Parijs, net zoals vorig jaar. Ongelooflijk, dat belooft hier een fijne avond te worden."

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in