Mogelijk warmste dag ooit gemeten
Ook in de Iraakse hoofdstad Bagdad is het erg warm. Foto: AFP

In het noordwesten van Koeweit klom het kwik donderdag tot 54 graden Celsius, mogelijk de warmste dag ooit op aarde gemeten.

Het hele Midden-Oosten wordt dezer dagen getroffen door een hittegolf. In Irak, Koeweit, Saudi-Arabië en het westen van Iran steeg de temperatuur tot 51,6 graden.

De hoogste temperatuur was echter voor de Mitribah, in Koeweit, waar het kwik 54 graden bereikte. Dat zou een record voor onze planeet kunnen zijn. In de Iraakse stad Basra klom de temperatuur die dag tot 53,9 graden Celsius.

De World Meteorogical Organisation moet de recordtemperatuur nog bevestigen.

Tot nu toe werd de hoogste temperatuur ooit gemeten in Death Valley in Californië. Op 10 juli 1913 zou daar 56,7 graden Celsius zijn gemeten. Maar meteorologen betwijfelen of die meting nauwkeurig was.

Het weerstation van Mitribah ligt dichtbij een Amerikaanse legerbasis in de buurt van de grens met Irak. Er leven in die regio maar weinig mensen.

2016 is volgens de Nasa overigens nu al op weg om het warmste jaar uit de weergeschiedenis te worden. Voor elke maand van het jaar, van januari tot juni, ligt het temperatuurgemiddelde wereldwijd hoger dan het record tot dusverre.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in