Lewis Hamilton zegeviert tijdens GP van Hongarije
Lewis Hamilton Foto: Mercedes F1 team
Lewis Hamilton heeft op de Hungaroring vlakbij Boedapest de GP van Hongarije op zijn naam gezet. De Brit zegevierde voor teamgenoot Nico Rosberg en Daniel Ricciardo in de Red Bull.

Tijdens een spannende kwalificatie snoepte Nico Rosberg met zijn ultieme snelle ronde alsnog de polepositie af van teamgenoot Lewis Hamilton. Rosberg mocht dan ook van op de polepositie vertrekken, met naast hem Lewis Hamilton en daarachter beide Red Bull-piloten. 

Slechte start Rosberg
Bij de start kwam Rosberg echter slechts weg en de Duitser verloor meteen de leidersplaats aan teamgenoot Hamilton, daarachter volgden beide Red Bulls en Sebastian Vettel in de Ferrari.

Problemen voor Button
Na enkele ronden kreeg Jenson Button problemen met zijn McLaren-Honda. De Brit kreeg over de boordradio van het team te horen dat hij moest vermijden om te schakelen. Onder het radioreglement is dat een verboden boodschap, wat voor Button resulteerde in een driver through-penalty.

Bij het ingaan van de zeventiende ronde kwam Lewis Hamilton als leider in de race binnen voor een nieuw setje banden, waarna teamgenoot Nico Rosberg een ronde later hetzelfde deed. De Duitser kwam na zijn pitstop anderhalve seconde achter Hamilton opnieuw op de baan.

Verstappen de grote verliezer
Grootste verliezer van de eerste serie pitstops was Verstappen, die na zijn pitstop als zesde opnieuw op de baan kwam en vlak achter Kimi Raikkonen, die zijn eerste pitstop nog diende uit te voeren, kwam vast te zitten. Sebastian Vettel die in ronde vijftien was binnengekomen kwam dankzij zijn vroege pitstop op de vierde plaats te liggen.

Rosberg reed vervolgens geleidelijk aan het kloofje met Hamilton dicht en reed rondenlang op één tot anderhalve seconde van zijn teamgenoot. Max Verstappen zat ondertussen rondenlang achter Raikkonen in de Ferrari. De Fin kwam pas in de dertigste ronde binnen voor zijn eerste pitstop. Een uitstekende strategie van Ferrari voor Raikkonen. De Fin kwam als zevende opnieuw op de baan en wist meteen Fernando Alonso in te halen, waardoor hij zesde werd.

In ronde 34 kwam Daniel Ricciardo, die op dat moment derde reed, binnen voor zijn tweede pitstop. Het Mercedes-duo moest ondertussen beginnen dubbelen en verloor daardoor kostbare tijd. Een geniale strategische zet van Red Bull? 

Met nog eenentwintig ronden te gaan kwam Verstappen binnen voor zijn laatste pitstop. Verstappen bleef op de zesde plaats liggen. 

Laatste pitstops
In ronde 42 kwamen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel binnen. Hamilton viel terug naar de tweede plaats, maar teamgenoot Nico Rosberg voerde een ronde later zijn pitstop uit waardoor Hamilton opnieuw aan de leiding kwam. Vettel viel terug naar de vijfde plaats, achter teamgenoot Kimi Raikkonen die zijn laatste pitstop nog diende af te werken.

Rosberg kwam na zijn laatste pitstop op iets meer dan vier seconden van Hamilton terug op de baan maar met nog zo’n twintig ronden te gaan naderde de Duitser tot op iets minder dan anderhalve seconde van Hamilton. Raikkonen naderde ondertussen na zijn laatste pitstop razendsnel op Verstappen in de Red Bull.

Intense strijd tussen Verstappen en Raikkonen
De Fin probeerde in ronde 57 Verstappen in te halen in de tweede bocht maar de Nederlander deed een schijnmanoeuvre waardoor Raikkonen zijn voorvleugel beschadigde toen hij tegen de achterband van Verstappen reed. Beide wagens konden door blijven gaan en de strijd tussen Raikkonen en Verstappen bleef doorgaan.

Opgave Jenson Button
Met nog zeven ronden te gaan kregen we met Jenson Button in de McLaren-Honda de eerste opgave. Ondertussen dichtte Nico Rosberg de kloof met teamgenoot Lewis Hamilton nadat de Brit een foutje had gemaakt en iets te breed ging in een bocht. Verstappen kreeg het ondertussen steeds moeilijker om Raikkonen achter zich te houden. Vettel naderde dan weer tot op één seconde van Daniel Ricciardo. 

Ondanks de duels tussen Hamilton en Rosberg, Ricciardo en Vettel, Verstappen en Raikkonen, wijzigden er geen posities meer. Lewis Hamilton wint dan ook de GP van Hongarije, voor teamgenoot Nico Rosberg en Daniel Ricciardo. 

Hamilton aan de leiding in het kampioenschap
De Brit komt door zijn overwinning voor het eerst dit seizoen aan de leiding in het kampioenschap. Volgend weekend vindt met de GP van Duitsland de laatste race voor de zomerpauze in het F1-kampioenschap plaats.

1.      L. Hamilton    Mercedes    1:40:30.115    
2.      N. Rosberg    Mercedes    +1.977    
3.      D. Ricciardo    Red Bull    +27.539    
4.      S. Vettel    Ferrari    +28.213    
5.      M. Verstappen    Red Bull    +48.659
6.      K. Raikkonen    Ferrari    +49.044
7.      F. Alonso    McLaren    +1 ronde    
8.      C. Sainz Jr.    Toro Rosso    +1 ronde    
9.      V. Bottas    Williams    +1 ronde    
10.      N. Hulkenberg    Force India    +1 ronde    
11.      S. Perez    Force India    +1 ronde    
12.      J. Palmer    Renault    +1 ronde    
13.      E. Gutiérrez    Haas    +1 ronde    
14.      R. Grosjean    Haas    +1 ronde    
15.      K. Magnussen    Renault    +1 ronde    
16.      D. Kvyat    Toro Rosso    +1 ronde    
17.      F. Nasr    Sauber    +1 ronde    
18.      F. Massa    Williams    +2 ronden    
19.      P. Wehrlein    Manor    +2 ronden    
20.      M. Ericsson    Sauber    +2 ronden    
21.      R. Haryanto    Manor    +2 ronden    

Opgaves:        
22.      J. Button    McLaren    +10 ronden    

wk-tussenstand

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: