Het pistool waarmee een jongeman vrijdag in München 9 mensen doodschoot en zelfmoord pleegde, is gekocht op Darknet en waarschijnlijk afkomstig uit Oost-Europa. Dat berichten verschillende Duitse media.

Volgens de ballistische experts gaat het om een Glock-17-pistool, met een kaliber van 9 millimeter. Het serienummer was er afgevijld, waardoor de vorige eigenaar niet kan achterhaald worden. Ali Sonboly bereidde zijn schietpartij al een jaar op voorhand voor, zegt het parket van Beieren.

Experts gaan ervan uit dat het wapen een tijd geleden in Oost-Europa werd omgebouwd tot een niet-werkend decoratiewapen. Dat kan mits enkele technische ingrepen. Maar dergelijke ‘dummies’ komen vaak opnieuw in het gewone wapencircuit terecht en hebben dan geen vergunning nodig. Het wapen dat gebruikt werd in München zou dan, met enkele technische ingrepen, opnieuw schietklaar zijn gemaakt.

Parallel netwerk

De 18-jarige schutter kocht het via het illegale circuit Darknet, een parallel netwerk dat enkel met bepaalde software en juiste zoekmethodes kan aangewend worden. Het wordt gebruikt voor handel in wapens, maar ook drugs en kinderpornografie

  • Lees onze artikelenreeks over het Darknet.

De precieze herkomst van het wapen hoopt men nu te achterhalen met verder ballistisch onderzoek, maar men denkt aan Tsjechië of Slovakije. De schutter had ook 300 kogels in zijn bezit, de speurders hebben (nog) geen idee waar die vandaan komen.

Manifest

De 18-jarige Duits-Iraniër, die bevestigd wordt als psychiatrisch patiënt, koos zijn slachtoffers toevallig, zeggen de speurders. 'Hij had niets tegen buitenlanders', beklemtonen ze en sluiten een politiek geïnspireerde daad uit. De jongen was psychiatrisch patiënt: hij werd in 2015 twee maanden opgenomen in een gesloten instelling en onderging nog ambulante zorg voor een sociale fobie. In zijn woning werden doktersvoorschriften en medicijnen gevonden die wijzen op een angststoornis en depressie.

De dader is in het verleden gepest, maar de speurders weten niet of die feiten aanleiding kunnen zijn voor de schietpartij.Hij lijkt zich wel te hebben geïnspireerd op de schietpartij van Winnenden, in 2009 in het zuiden van Duitsland. Toen schoot een scholier zestien mensen dood. De dader van München bezocht de plaats en nam er foto's. Hij speelde ook intensief gewelddadige videospelletjes, zoals 'Counterstrike'.

De dader heeft ook zelf een manifest geschreven over zijn daden. Berichten als zou op zijn pc het manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik zijn teruggevonden, kloppen niet.