Congolese parlement hekelt bemoeizucht van Belgische volksvertegenwoordigers
Het federaal parlement onderstreepte het belang van een vrije, transparante en serene stembusgang in Congo. Foto: Bart Dewaele

In Congo heeft de Assemblée Nationale de bemoeizucht van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers gehekeld. ‘Het bureau van de Assemblée Nationale wijst op het universeel principe van de niet-inmenging, vastgelegd in resolutie 2625 van de Verenigde Naties’, luidt het in een mededeling van het parlement.

De Kamer in ons land drong er woensdag op aan dat de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo zoals voorzien dit jaar plaatsvinden, met name op 19 september, drie maanden voor het einde van het tweede mandaat van president Joseph Kabila. Indien de Grondwet en het verkiezingsproces met de voeten worden getreden, dan moet de Belgische regering de directe bilaterale steun aan de Congolese regering tegen het licht houden. Er is ook sprake van gerichte acties, bijvoorbeeld bij mensenrechtenschendingen en gewelddadige repressie.

‘Eigenheid van andere staten respecteren’

De resolutie kreeg woensdag groen licht van de plenaire Kamer. Het parlement onderstreept daarin het belang van een vrije, transparante en serene stembusgang. Bovendien moeten de mensenrechten en fundamentele vrijheden worden gerespecteerd en moet een open debat plaatsvinden, met eerbiediging van de rechten van de oppositie.

‘Elk land heeft het recht om vrij zijn eigen politiek, sociaal, economisch en cultureel systeem te kiezen. Elk land heeft ook de plicht om de eigenheid van de andere staten te respecteren’, aldus het Congolese bureau. Aubin Minaku Ndjalandjoko, parlementsvoorzitter, benadrukt dat het bureau van de Assemblée ‘het recht behoudt van het principe van de wederkerigheid’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in