G20 zien Brexit als ‘beheersbaar’
Foto: REUTERS

De gevolgen van de Brexit zijn niet onoverkomelijk. Dat zeggen de ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20, de twintig belangrijkste economieën ter wereld, in hun slotverklaring na twee dagen van vergaderen in het Chinese Chengdu.

‘De leden van de G20 zijn goed gepositioneerd om proactief de mogelijke economische en financiële gevolgen van het Brexit-referendum te dragen’, klonk het. ‘Voor de toekomst hopen we dat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke partner van de EU blijft’. De Britten stemden op 23 juni voor een vertrek uit de Europese Unie.

Structurele hervormingen

Tegelijk moeten de G20 toegeven dat door de Brexit de onzekerheid over de wereldeconomie is toegenomen. Het economische herstel is nu nog zwakker dan gehoopt. De G20-leden herhaalden dat ‘alle politieke middelen’ moeten aangewend worden om het vertrouwen te herstellen. Veeleer dan monetaire stimuli, moet de nadruk gelegd worden op fiscale maatregelen en structurele hervormingen, luidde het.

Over de situatie in Turkije, waar eerder deze maand een mislukte staatsgreep plaatsvond, is gesproken in Chengdu, maar in de eindverklaring is geen passage hierover opgenomen, naar verluidt omdat men het niet eens raakte over de toon ten opzichte van de regering-Erdogan.

De vergadering van dit weekend geldt als voorbereiding voor de officiële G20-top op 4 en 5 september in het Chinese Hanghzou. Het is de eerste maal dat China voorzitter is van de G20.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in