Onweer in Vlaams-Brabant: opruimen zal dagen duren, tussenkomst rampenfonds gevraagd
Foto: rr

Na het noodweer dat zaterdagavond enkele gemeenten in het oosten van Vlaams-Brabant trof, zullen de gemeentediensten daar nog enkele dagen de handen vol hebben om alles op te ruimen. Dat melden de burgemeesters van Kortenaken en Linter. Beide gemeenten gaan ook de tussenkomst van het rampenfonds vragen maar vrezen dat het fonds weinig soelaas zal kunnen bieden.

Het oosten van Vlaams-Brabant werd zaterdagavond getroffen door een hevig onweer, dat op nauwelijks een uur tijd voor een ware zondvloed zorgde. Geetbets, Tienen, Linter en Kortenaken werden het zwaarst getroffen en die twee laatste gemeenten zagen zich verplicht het rampenplan in werking te stellen. Op sommige plaatsen viel er 80 liter regen per vierkante meter en stond het regenwater tot een meter hoog in de straten.

‘Deze ochtend is de toestand nog steeds rampzalig’, zegt burgemeester Marc Wynants van Linter. ‘Het is één grote modderpoel. We zijn gisterenavond tot 04.00 uur in de weer geweest en sinds 08.00 uur vanochtend zijn onze mensen opnieuw aan de slag om alles op te kuisen maar dat zal nog enkele dagen duren. We gaan ook bekijken wat we kunnen organiseren met het containerpark zodat de inwoners hun vernielde spullen kunnen wegdoen.’

‘Niets tegen opgewassen’

Ook in Kortenaken was het een korte nacht, aldus burgemeester Patrick Vandijck. ‘We hebben doorgewerkt tot 02.00 uur en zijn sinds 07.00 uur opnieuw bezig maar het zal nog een dag of drie duren voor alles opgeruimd is. De inwoners reageren emotioneel maar ook voor een stuk gelaten. Zij beseffen ook dat niets opgewassen is tegen een dergelijke stortvloed.’

Beide burgemeesters gaan het rampenfonds aanspreken. ‘Maar ik vrees dat dat rampenfonds zo langzamerhand uitgeput geraakt met al het noodweer van de voorbije maanden’, zegt de Linterse burgemeester.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in