Dader had geen banden met IS
De politie nam bij de huiszoeking vanochtend een hoop bewijsmateriaal mee. Foto: epa

De Duitse politie is vanochtend met groot machtsvertoon binnengevallen in het appartement waar de 18-jarige dader van de schietpartij in München met zijn vader woonde. Daarbij zijn geen bewijzen gevonden van banden met terreurgroepering Islamitische Staat (IS). De dader had wel psychische problemen.

De man die gisteren negen mensen doodschoot aan een winkelcentrum in München, en 27 anderen verwondde, was een 18-jarige Iraanse Duitser die geboren en getogen was in de stad. Zijn identiteit is officieel nog niet bekendgemaakt, maar de Duitse media hebben hem als Ali David Sonboly geïdentificeerd. 

Vanochtend vielen interventie-eenheden van de Duitse politie binnen in een appartement in de wijk Maxvorstadt. Daar woonde de dader sinds twee jaar met zijn vader, die van een vervangingsinkomen leefde. 

Volgens de politie was de jongeman in behandeling voor psychische en medische problemen. Mogelijk kampte hij ook met een depressie. Hij zou volgens verschillende media ook problemen gehad hebben op school. Klasgenoten zeggen dat Sonboly gepest werd, niet populair was en nauwelijks vrienden had. Zijn buren omschrijven hem als verlegen en lui.

De tiener had ook een bovenmatige interesse voor schieten: in zijn kamer werden boeken en artikels gevonden over grootschalige schietpartijen, waaronder die van Anders Breivik in Noorwegen, en hij zou veel shootergames gespeeld hebben.

Geen afscheidsbrief

De jongeman pleegde gisteren na zijn raid zelfmoord. De politie vond echter geen afscheidsbrief in het appartement. Er werd ook niets gevonden wat erop wijst dat de dader banden had met terreurorganisatie IS of zich daardoor liet inspireren. Wat de jongen tot de schietpartij dreef is nog niet duidelijk, maar de politie sluit een politieke motivatie uit. De ouders van de dader waren vanochtend nog in te grote shock om te kunnen helpen bij het onderzoek.

‘Ik ben in shock’, vertelde ook een buurman. ‘Wat is er met die jongen gebeurd? Alleen God weet het. ‘Ik heb geen idee wat er gebeurd is, maar hij was een goed mens. Ik weet niet of hij elders iets slecht heeft gedaan.’

De dader had bij zijn raid meer dan 300 kogels bij. De eerste vraag is dus vooral hoe de jongeman aan die munitie en aan het vuurwapen kon komen dat hij gebruikte, in een land met één van de strengste wapenwetgevingen van Europa.