De 18-jarige Iraanse Duitser die in München negen mensen en zichzelf doodschoot was volgens de speurders geobsedeerd door geweld. Via sociale media probeerde hij zijn slachtoffers te lokken, vermoedt de politie.

Bij de schietpartij in München zijn, de dader meegerekend, tien mensen omgekomen.

Eerst was sprake van 27 gewonden, maar de autoriteiten in München hebben dat aantal zondagochtend naar boven bijgesteld. Er is nu sprake van 35 gewonden van wie er tien zwaargewond zijn. De Beierse gezondheidsdienst telt nu ook enkele mensen mee die elders in de stad gewond raakten in de paniek die ontstond door de schietpartij.

Drie van de zwaargewonden zweven nog tussen leven en dood

Er waren veel jonge mensen onder de slachtoffers: drie waren 14 jaar oud, twee 15, één 17 en één 19. Volgens de plaatselijke politiechef Robert Heimberger lijkt het erop dat de dader, door Duitse media als Ali David Sonboly geïdentificeerd,  een Facebookaccount van een jonge vrouw hackte. Daarmee stuurde hij een boodschap de wereld in: 'Kom om 16 uur naar de McDonald's aan het Olympiapark en ik trakteer jullie op iets, maar niets te duur.'

De dader was opgegroeid in München en ging nog naar school. Waarschijnlijk had hij psychiatrische problemen en mogelijk kampte hij met een depressie. Hij was geobsedeerd door massaschietpartijen, waaronder die van Anders Breivik in Noorwegen. De schietpartij in Noorwegen was precies vijf jaar geleden.

Zijn klasgenoten zeggen dat Ali Sonboly gepest werd op school, terwijl buren hem als verlegen en lui omschrijven.

'Acute staat van terreur'

Aanvankelijk werd aan een terroristische aanslag gedacht. Rond 17.50 uur vrijdagavond kreeg de politie van München meldingen binnen van een schietpartij in de omgeving van het winkelcentrum Olympia Einkaufszentrum in Moosach in München. Volgens de politie spraken getuigen over drie daders, die het vuur openden in en rond een fastfoodrestaurant in het winkelcentrum.

Meteen werden speciale eenheden en leden van de federale politie ingezet, om de mogelijke daders op te sporen. De politie riep ook een 'acute staat van terreur' uit en vroeg aan iedereen om binnen te blijven.

  • Herlees hier onze live feed van tijdens de gebeurtenissen.

 

Rond half twee 's nachts liet de politie evenwel weten dat de schietpartij maar door één iemand uitgevoerd was. Later werd duidelijk dat het om een 18-jarige Iraanse Duitser ging die al jaren in München woonde en niet bekend was bij de politie.

De dader bleek op zo'n kilometer van het winkelcentrum te zijn teruggevonden. Hij stierf aan een schotwond die hij zelf toebracht. De rugzak hij bij zich had, bleek na onderzoek ongevaarlijk. Volgens de politie had de dader psychische problemen en zijn er geen banden met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) of de vluchtelingencrisis.