Oliver Stone koppelt Pokémon Go aan totalitarisme
Regisseur Oliver Stone. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Voor filmregisseur Oliver Stone is het populaire spel Pokémon Go een nieuwe stap in de afbreuk van onze privacy. Het spel is tekenend voor wat hij ‘surveillancekapitalisme’ noemt.

Oliver Stone, die een Oscar won voor Platoon, stelde op de Comic-Con-beurs in San Diego zijn nieuwe film ‘Snowden’ voor. De film gaat over NSA-klokkenluider Edward Snowden, die de gigantische surveillanceprogramma’s van de Amerikaanse inlichtingendiensten onthulde.

Robotsamenleving

Toen Oliver Stone een vraag kreeg over Pokémon Go, het smartphonespel dat razendsnel een wereldwijde hype is geworden, antwoordde hij dat het spel onze privacy nog meer doet afbrokkelen.

‘Google heeft geïnvesteerd in wat surveillance is, data mining’, stelt Stone. ‘Dat gaat over wat je bekijkt, wat je koopt, en Pokémon Go speelt daarop in. Sommige mensen noemen dat surveillancekapitalisme.’

‘Je ziet een vorm van een robotsamenleving ontstaan waar ze weten hoe je je gedraagt. Dat noemen ze totalitarisme’, voegde hij eraan toe.

Google

Pokémon Go, wat iedereen gratis kan downloaden, krijgt volgens critici toegang tot de volledige Google-account van de gebruiker, waaronder paswoorden en e-mails. Volgens producent Niantic was dat onbedoeld. Het bedrijf zegt dat het geen uitzonderlijke gegevens verzamelt.

Oliver Stone zei ook nog dat hij geen financiering vond bij de grote Amerikaanse filmstudio’s voor zijn nieuwe film. Daarom zocht hij geld in Frankrijk en Duitsland.

De nieuwe trailer van ‘Snowden’: