Groen licht voor test Luikse anticonceptiepil in VS
Marc Coucke en de CEO van Mithra, Francois Fornieri Foto: BELGA

Het Belgische farmabedrijf Mithra heeft groen licht gekregen voor een klinische test van zijn anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten. Binnenkort zullen 2.000 Amerikaanse en Canadese testpatiënten de pil gedurende twaalf maanden innemen. Vorig jaar investeerde Marc Coucke ruim 40 miljoen euro in het bedrijf.

Estelle moet het vlaggenschip worden van Mithra, in 1999 opgericht als spin-off van de Luikse universiteit. Het is een anticonceptiepil op basis van het natuurlijke hormoon estetrol. Mithra-topman François Fornieri gelooft dat Estelle de wereldwijde marktleider kan worden, maar eerst moeten dus een hele reeks testen doorlopen worden.

In dat verband is de Amerikaanse goedkeuring van de Food and Drug Administration (FDA) voor zogenaamde Fase 3-testen een opsteker. In een klinisch onderzoeksprogramma zal Mithra nu de doeltreffendheid van de pil kunnen nagaan. Er worden 1.550 testpersonen ingeschakeld in Europa en Rusland en 2.000 in de VS en Canada.

Vorig jaar investeerde zakenman Marc Coucke ruim 40 miljoen euro in het farmabedrijf, waardoor hij de belangrijkste aandeelhouder (momenteel 16,49 procent) werd na CEO Fornieri (33,77 procent). Coucke verklaarde toen dat hij geloofde dat Mithra “de Omega Pharma van Wallonië” kan worden. Ook bouwondernemer Bart Versluys (3,17 procent) is een grote aandeelhouder.