WADA vraagt IOC om verantwoordelijkheid te nemen
Foto: AP

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) roept het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en andere internationale sportfederaties op om hun verantwoordelijkheid te nemen in de strijd tegen het Russische dopingnetwerk. De vraag komt er nadat het Hof van Arbitrage voor Sport (TAS) donderdag bevestigde dat de collectieve schorsing van 68 Russische atletiekatleten voor de Olympische Spelen van kracht blijft.

“Het WADA is in de eerste plaats tevreden met de beslissing van het TAS om het beroep van de Russische atleten af te wijzen”, aldus het WADA in een communiqué. “Het is nu aan andere internationale federaties en het Internationaal Olympisch Comité om hun verantwoordelijkheid te nemen in de dopingstrijd tegen de Russische sportfederaties.”

Het Russische dopingschandaal houdt de sportwereld nu al maanden in de ban. De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) legde Rusland in november 2015 een voorlopige schorsing op na een rapport van het WADA over wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Eind vorige maand besliste de IAAF om deze schorsing voor Rusland te handhaven, waarna de 68 atleten in beroep gingen.

Maandag publiceerde het WADA nog het McLaren-rapport, waaruit bleek dat Russische sporters van 2011 tot 2015 konden rekenen op een door de staat gesteund dopingnetwerk. Het WADA vroeg daarom om de Russische sporters te weren van alle internationale evenementen, inbegrepen de Spelen in Rio, en dat tot er in Rusland een “drastische mentaliteitswijziging” heeft plaatsgevonden.

Het IOC verklaarde hierop de uitspraak van het TAS af te wachten om een beslissing te nemen over een mogelijke uitsluiting van alle Russische sporters op de Spelen.

Het WADA houdt de deur wel op een kier voor sommige atleten. “Het heeft geen zin om alle atleten te straffen omdat enkelingen de wet overtreden hebben”, liet Craig Reedie, voorzitter van het WADA, optekenen. “Daarom vragen we ook om het voorbeeld van de IAAF te volgen, om die atleten op te vissen die aan enkele specifieke criteria voldoen”.

Van verspringster Darya Klishina is de schorsing zo al ongedaan gemaakt. De Russin, die in het Amerikaanse Florida verblijft, vernam anderhalve week geleden dat ze als enige opgevist is door de IAAF, aangezien ze geloofwaardige dopingtests onderging.