Roger Ailes, de ceo van de rechtse Amerikaanse nieuwszender Fox News, heeft ontslag genomen na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Daarmee komt een abrupt einde aan zijn 20-jarige heerschappij bij Amerika's machtigste nieuwskanaal.

Het ontslag van de 76-jarige oprichter van de nieuwszender gaat onmiddellijk in, aldus 21st Century Fox in een verklaring. Rupert Murdoch, baas van moederbedrijf Twenty-First Century Fox, zal tijdelijk de taken van Ailes overnemen.

Twee weken geleden kwam aan het licht dat Ailes beschuldigd wordt van seksuele intimidatie. De voormalige nieuwslezeres Gretchen Carlson (foto onderaan) heeft begin juli een klacht ingediend voor de rechtbank. Daarin zegt ze dat Ailes geweigerd zou hebben haar contract te vernieuwen, nadat ze volgens haar zijn herhaaldelijke seksuele avances had afgewezen.

Ailes zelf ontkent de beschuldigingen met klem. Ook in zijn ontslagbrief maakt hij geen gewag van fouten. 'Ik ben trots op de rol die ik heb gespeeld in de carrières van de vele vrouwen', stelt Ailes, die naar eigen zeggen niet wil dat zijn aanwezigheid op de prestaties van de zender gaat wegen.

De zender kondigde aan een intern onderzoek te zullen starten naar de beschuldigingen van Carlson.

Andere vrouwen

De laatste uren kwam de zaak in een stroomversnelling, mede door de berichtgeving van New York Magazine dinsdag dat een andere Fox News-presentatrice, Megyn Kelly, aan de onderzoekers zou hebben verteld dat ze tien jaar geleden ook seksueel geïntimideerd werd door de topman. Ook andere vrouwen hebben een gelijkaardig verhaal. Ailes ontkent.

Roger Ailes gold als algemeen directeur van Fox News als een van de machtigste mannen in het Amerikaanse medialandschap. Hij richtte de zender in 1996 op, op vraag van Rupert Murdoch, de baas van het Fox-netwerk en van de mediagroep News Corp. Ailes adviseerde ook verschillende Republikeinse presidenten, onder wie George H.W. Bush.