Dader Nice kreeg hulp bij voorbereiding aanslag
Foto: *
De dader van de aanslag met een vrachtwagen in Nice vorige week donderdag heeft zijn daad 'maandenlang voorbereid'. De man, de Franse Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel, had ook 'steun en medeplichtigen', zei procureur van Parijs François Molins donderdag op een persconferentie. Molins had het over vijf verdachten voor wie hij preventieve hechtenis wil.

‘Bouhlel heeft zijn daad maandenlang voorbereid’, aldus Molins donderdag tijdens een persconferentie. ‘Hij had ook steun en medeplichtigen.’

Molins sprak voorts van een ‘significante vooruitgang’ in het onderzoek. ‘Er werken meer dan 400 speurders mee aan het onderzoek. Op dit moment zitten er vijf verdachten in voorlopige hechtenis.

Twee van hen waren, zo blijkt uit het onderzoek, in de dagen voorafgaand aan de aanslag samen met Bouhlel aanwezig in de 19-tonner waarmee Bouhlel zijn dodenrit reed. Tot dusver was gesteld dat de dader mogelijk op eigen houtje handelde en de aanslag 'dagenlang' had voorbereid. De vijf verdachten zijn twee Franse Tunesiërs, een Tunesiër, een Albanees en een Albanese Fransman. De vijf zijn tussen 21 en 42 jaar oud en waren 'niet bekend bij de inlichtingendiensten', aldus de procureur. Analyse van de gsm van Bouhlel gaf aan dat hij verscheidene malen contact had met de vijf anderen.


In het onderzoek is volgens Molins grote vooruitgang geboekt, dankzij de noeste arbeid van 'meer dan 400 speurders'.
Bij de aanslag tijdens de viering van de Franse nationale feestdag vielen 84 doden en 50 zwaargewonden. Van die laatsten verkeren er nog 15 in levensgevaar, aldus nog Molins.