Topmanager HSBC opgepakt in New York
Foto: AP

De Amerikaanse autoriteiten hebben in New York een voormalig topmanager van de Britse bank HSBC, Mark Johnson, gearresteerd in verband met mogelijke betrokkenheid bij fraude met valutakoersen. Dat meldt persbureau Bloomberg woensdag op basis van verschillende ingewijden.

De aanhouding gebeurde dinsdagavond laat, toen de man op de luchthaven JFK in New York op het punt stond naar het buitenland te vliegen.

Johnson is het voormalig hoofd van de divisie valutahandel in Londen. Het is de eerste keer dat een persoon in de Verenigde Staten wordt aangeklaagd in verband met het schandaal rond het manipuleren van wisselkoersen. Het Amerikaanse gerecht is al drie jaar bezig met het onderzoek.

Johnson zou woensdag voor de rechter in Brooklyn moeten verschijnen.

Meerdere banken hebben zich volgens wereldwijde toezichthouders schuldig gemaakt aan dubieuze praktijken in de internationale valutahandel. Er zijn in deze zaak al verschillende traders ontslagen of op non-actief gesteld. Eerder troffen grootbanken als Citigroup, JPMorgan Chase en Barclays al schikkingen met de Amerikaanse autoriteiten over de afwikkeling van het schandaal rond de manipulatie van wisselkoersen. Deze affaire volgde kort na een fraudeschandaal met rentetarieven. Ook daarvoor kreeg een aantal internationale banken voor in totaal vele miljarden aan boetes opgelegd.

HSBC maakte eerder bekend 1,3 miljard dollar opzij te hebben gezet om de zaak te kunnen afhandelen.