UGent: 'Student die politieactie veroorzaakte, sprak geen Nederlands of Frans'
Foto: Marie Cappart
De grootscheepse politieactie in de omgeving van het Brusselse Muntplein is afgelopen en de omgeving is vrijgegeven. De verdachte man die er opgemerkt was, blijkt een student die in opdracht van de Universiteit Gent de straling mat op plaatsen waar er wifi is.

Het was een bewakingsagent van een privébeveiligingsfirma die rond 12.50 uur de politie verwittigde, nadat verschillende winkeliers in de Koninginnegalerij zijn aandacht op de man getrokken hadden. Die droeg een dikke winterjas waaronder draden hingen en draaide al een hele tijd rond in de galerij. De bewakingsagent volgde de man enige tijd en verwittigde de politie. Toen die aankwam, hielden de agenten de man onder schot, maar die gedroeg zich volgens de politie verdacht en gaf weinig of geen uitleg.

De hele omgeving van de Greepstraat en het Muntplein werd daarop afgesloten en zowel de speciale interventie-eenheden van de federale politie als DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, werden opgeroepen, terwijl de politie de man ter plaatse hield. De ontmijners stuurden een robot op de man af, waarna bleek dat diens lichaam bedekt was met metalen platen en ander materiaal, dat mogelijk explosief was.

De politie verhoogde daarop de veiligheidsmaatregelen, maar uiteindelijk bleek dat het om een student ging die in opdracht van de Universiteit Gent de radioactieve straling mat op verschillende plaatsen in de stad, onder meer op de plaatsen waar er wifi is. Zijn spullen bleken dus niet explosief, maar de jongeman gedroeg zich tijdens de politie-interventie wel abnormaal, waardoor de operatie langer duurde. De jongeman is nu door de politie meegenomen voor verhoor. 'In deze tijden konden we geen enkel risico nemen', zegt de Brusselse politie.

 'De man reageerde ook op een manier die abnormaal was. Wij hebben daarom alle nodige middelen ontplooid.'

Taalproblemen

De UGent laat weten dat de man een doctoraatsstudent is uit Iran die geen Nederlands of Frans spreekt. 'Hij zal de situatie ongelukkig ingeschat hebben, met alle begrijpelijke reacties van omstaanders en ordediensten tot gevolg', reageert Stephanie Lenoir, woordvoerster van UGent. Zo was er blijkbaar al verwarring toen er werd gevraagd naar zijn naam. De student had een document bij zich om te staven waar hij mee bezig was, maar tijdens de politieactie droeg dat niet bij tot een snellere ontknoping.

Ook de vreemde klederdracht van de student kan de UGent verklaren. 'Normaal gebeuren die metingen met behulp van een meetinstrument, een soort bakje, dat op de heup gedragen wordt. Maar metingen worden op die manier beïnvloed door het lichaam. Daarom werkte de man met een prototype van meetinstrument dat de invloed van het lichaam kan wegwerken. Dat meetinstrument zit verwerkt in een soort jasje. En daar zitten batterijen en kabels in, wat in deze tijden als verdacht wordt bestempeld', verklaart Lenoir.

De UGent zegt tot slot geen blaam te werpen op de man in kwestie, maar zal het incident evalueren. 'Dit is een jammerlijk voorval voor alle betrokken partijen en we zullen niet nalaten om daar lessen uit te trekken.'

Vrijgelaten

Woensdagavond werd de man vrijgelaten nadat hij door de lokale politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsese werd ondervraagd. Dat meldt het Brusselse parket. 'Het is lange tijd onduidelijk geweest of de man nu al dan niet in het bezit was van explosieven. Onder andere de speciale eenheden van de federale politie zijn ter plaatse gekomen, net als de ontmijningsdienst van het leger. Allerlei technische middelen werden ingezet om er zeker van te zijn dat het materiaal dat de jonge man op zich droeg niet gevaarlijk was', aldus parketwoordvoorster Ine Van Wymersch. 'Dit hele onderzoek heeft verschillende uren in beslag genomen, maar er werd om begrijpelijke redenen geen enkel risico genomen.'

'Hij is niet gekend bij justitie', aldus Van Wymersch, die toevoegt dat er over de zaak niet verder gecommuniceerd zal worden.