Politie mag terreurverdachten binnenkort heimelijk volgen met camera
Jan Jambon (N-VA) Foto: BELGA

Ondanks het feit of er een gerechtelijk onderzoek tegen een terreurverdachte loopt, zal de politie binnenkort camera’s mogen inschakelen om hem te volgen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) woensdagmiddag bekendgemaakt tijdens de ministerraad.

‘We zullen camera’s kunnen gebruiken voor het heimelijk volgen van mensen die in terrorismedossiers genoemd worden’, zei Jambon op Radio 1. ‘Eind dit jaar zou het systeem operationeel moeten zijn.’

Daarmee focust Jambon op teruggekeerde Syriëstrijders, die automatisch worden beschouwd als een verdachte die mogelijk zou kunnen overgaan tot een terroristische daad. Ook zonder gerechtelijk onderzoek zal de politie risicopersonen heimelijk kunnen volgen.

Daarnaast biedt de ministerraad de politie de mogelijkheid om elke agent uit te rusten met een bodycam, een camera op het lichaam die alles registreert wat de agent meemaakt. 'Dit is niet alleen een extra hulpmiddel bij interventies, het biedt ook mogelijkheden bij de algemene werking', verduidelijkt Jambon. 'Ik zie het ook als extra bescherming voor de politie, die vaak toch in gevaarlijke omstandigheden moeten werken.'

Tot slot moderniseert Jambon de algemene regels rond de inzet van camera's. 'Voorheen waren de wetteksten soms gefixeerd op een bepaalde technologie. Om de wetgeving niet altijd te moeten aanpassen, worden nu principes ingebouwd die los staan van de technologie van het moment', aldus nog de N-VA'er.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig