De 7 beste films van de week
The BFG Foto: rr
Steven Spielberg heeft de GVR van Roald Dahl tot leven gewekt in ‘The BFG’. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

The red turtle

Een eiland van verstilde poëzie.


De legendarische Japanse animatiestudio Ghibli vroeg de Nederlander Michael Dudok de Wit om zijn eerste langspeelfilm te maken. 'The red turtle', over een man die aanspoelt op een onbewoond eiland, is ontroerend mooi en fascinerend mysterieus. Het is heerlijk drijven in deze rustige schoonheid. Trakteer jezelf op vakantie uit dit hectische bestaan en stuur ons een kaartje.

naar de recensie >
een interview met regisseur Michael Dudok de Wit >

2

Elle

Verboden te lachen.


Paul Verhoeven maakt grandioos zijn comeback met het lekker subversieve en uitmuntend geregisseerde 'Elle'. Isabelle Huppert speelt een vrouw die na verkrachting rechtkrabbelt, de scherven bijeenveegt en verder gaat met haar leven. Typisch Verhoeven balanceert de film op het randje van fout en is het schuldig genieten voor de kijker. Dit is de schaamte voorbij.

naar de recensie >
een interview met Paul Verhoeven >

3

The neon demon

De horror van onze obsessie met schoonheid.


Dat Paul Verhoeven weer helemaal terug is, bewijst ook de nieuwe film van Nicolas Winding Refn, die tot halverwege sterke gelijkenissen vertoont met 'Showgirls'. Een jong meisje komt aan in Los Angeles om het te maken als model. Haar droom verglijdt in een nachtmerrie met lustige modefotografen, uitgehongerde concurrentes en Keanu Reeves als nachtwaker van haar motel. Daar komt kannibalisme en necrofilie van en een geestige, nihilistische satire op de modewereld. De regisseur van 'Drive' is niet bang van de leegte, al dan niet in geometrische vorm.

naar de recensie >
een interview met Nicolas Winding Refin >

4

Truman

Afscheid van een vriend.


Truman is geen Amerikaanse president of misdaadauteur, maar de hond van Julián, een man die, getroffen door kanker, weet dat zijn dagen geteld zijn. Een oude vriend reist uit Canada naar Madrid om euthanasie uit zijn hoofd te praten. Dit Spaans-Argentijnse drama met zachte humor blijft net aan de juiste kant van tearjerker en is een ontroerende ode aan vriendschap.

naar de recensie >

5

Love & Friendship

Jane Austen op haar grappigst.


Welbespraakt, aantrekkelijk en onnavolgbaar vilein: geen man en geen huwelijk is veilig voor Lady Susan, met aanstekelijk plezier gespeeld door Kate Beckinsale, in de rol van haar leven. De Amerikaanse regisseur Whit Stillman herontdekt Jane Austens messcherp gevoel voor ironie in deze vaak hilarische bewerking van haar briefroman Lady Susan. De duizelingwekkende dialogen doen je hoofd tollen. Of zou dat aan de lady liggen?

naar de recensie >

6

Finding Dory

Geestige, maar weinig verrassende animatiefilm.


Dertien jaar na 'Finding Nemo' komt Pixar met een opvolger, waarin dit keer Dory de benen – pardon, vinnen – neemt. Het visje met chronisch geheugenverlies bezorgt ons een déjà-vu van jewelste. Van Disneys animatiestudio Pixar verwachten we meer, maar  het ziet er wel allemaal mooi uit en het is prima entertainment voor het hele gezin.

naar de recensie >

7

The BFG

De GVR bestaat echt.


Als Steven Spielberg ‘De GVR’ van Roald Dahl verfilmt, voelt het resultaat meteen klassiek aan. Acteur Mark Rylance, die een Oscar won voor Spielbergs ‘Bridge of spies’, geeft een melancholische diepte aan de reus, dwars door de computerbewerking heen. Misschien geen perfecte film, en soms wat pijnlijk lelijk, maar niemand kan zo aan je tranen trekken als Spielberg.

naar de recensie >