'Kom, ondanks de terreurdreiging, morgen allemaal naar de hoofdstad om de nationale feestdag te vieren'
Foto: ISOPIX

Twintig legertrucks die alle toegangswegen naar het nationaal defilé blokkeren. Dat is het extra strijdmiddel tegen terroristen op onze nationale feestdag morgen. ‘Het drama in ­Nice heeft ons nog alerter gemaakt’, zegt de Brusselse korpschef Guido Van Wymersch (63), die de bevolking niettemin oproept om massaal te komen. ‘Al is het om de hulpverleners van 22 maart een hart onder de riem te steken.’

‘Ja, er zijn de voorbije dagen extra crisisvergaderingen geweest’, geeft Guido Van ­Wymersch toe. ‘Het is razend druk.’ Voor de Brusselse korpschef is het de achtste en laatste keer dat hij de veiligheid van de nationale feestdag in goede banen moet leiden. De laatste keer voor zijn pensioen. En het wordt ongetwijfeld de meest stresserende, na de ravage die Mohamed Bouhlel op de Promenade des Anglais aanrichtte.

Volgens Van Mymersch heeft zijn korps de aanslagen van 22 maart amper verwerkt, zijn agenten draaien al maanden overuren en zijn moe. Maar van verslapping kan na het drama in Nice geen sprake zijn, klinkt het.

‘Wat in Nice gebeurd is, heeft ons met verstomming geslagen. Voor velen was het een nieuw gegeven, maar in onze draaiboeken is een vrachtwagen die inrijdt op het publiek al jaren een worstcasescenario.’ Om dat te vermijden, wordt niets aan het toeval overgelaten, verzekert hij. ‘We hebben twintig vracht­wagens in bruikleen gevraagd aan het leger, om elke toegangsweg naar het defilé te barricaderen.’ Die twintig trucks hadden er niet gestaan als Nice niet had plaatsgevonden.

'Het moet een feest zijn'

Naast extra agenten – ‘hoeveel zeg ik niet’ – en speciale een­heden op de daken, zullen voor het eerst ook meer militairen de veiligheid waarborgen dan dat er meelopen in de parade zelf.

Van Wymersch wil dat iedereen, ondanks de terreurdreiging, naar de hoofdstad afzakt morgen. ‘Al is het om de hulpverleners van 22 maart een hart onder de riem te steken. Voor mijn agenten is het alles­behalve een rustdag, maar voor de burgers moet het een feest zijn. Kom allemaal naar Brussel, het wordt stralend weer en neem er die enkele minuten dat je gefouilleerd wordt gewoon bij.’ Thuisblijven en op televisie volgen, staat volgens Van ­Wymersch gelijk aan toegeven aan ISIS. ‘En dat mogen we nooit doen.’