Johnson: ‘Van Groot-Brittannië nog belangrijkere mondiale natie maken’
Boris Johnson en John Kerry. Foto: Photo News

Kersvers Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zal er alles aan doen om zijn land na de Brexit een nog grotere rol te doen spelen in de wereldpolitiek. Dat zei hij na een onderhoud met zijn Amerikaanse collega John Kerry. Europees president Donald Tusk riep Brits premier Theresa May dan weer op tot een ‘fluwelen scheiding’ te komen.

‘Ik wil dat we van Groot-Brittannië nog een belangrijkere mondiale natie maken’, zei Johnson dinsdag na zijn gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Londen.

Johnson wilde niet meer terugkomen op zijn diplomatieke blunders uit het verleden - zo besprak hij ‘de gedeeltelijke Keniaanse afkomst’ van de Amerikaanse president Barack Obama en vergeleek hij Hillary Clinton met een ‘sadistische verpleegster in een psychiatrische instelling’. Volgens de voormalige Londense burgemeester zouden die verontschuldigingen te veel tijd in beslag nemen. Die gebruikt Johnson naar eigen zeggen liever voor belangrijkere zaken zoals de humanitaire crisis in Syrië.

Kerry en Johnson wezen op de bijzondere band tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. ‘Ik ben vandaag naar Londen teruggekeerd om de bijzondere en onverbrekelijke betrekkingen tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk te bekrachtigen’, zei Kerry.

Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk had dan weer een telefonisch onderhoud met Johnsons nieuwe baas, Brits premier Theresa May. ‘Ik heb haar gezegd dat we nood hebben aan een ordelijke en kalme Brexit, een beetje als een “fluwelen scheiding”’, verklaarde Tusk daarover op Twitter.