Valse profielen, kleine lettertjes en geld voor dates: klachten over relatiebureaus nemen toe
Foto: Reporters / Design Pics

Het aantal klachten over relatiebureaus op vier jaar tijd met 30 procent gestegen. Dat zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick, die hierover cijfers opvroeg bij de minister voor Consumentenzaken, partijgenoot Kris Peeters, aan VTM NIEUWS.

'Er bestaat specifieke wetgeving over huwelijksbureaus om consumenten die hiervan gebruik willen maken, te beschermen', legt Dierick uit. 'Zo moet het contract dat afgesloten wordt letterlijk de inhoud van een typecontract overnemen. Hier moet instaan welke prijs gevraagd wordt, voor hoelang het contract loopt, aantal ontmoetingen, profiel van de klant en de gezochte persoon, enzovoort. Ook belangrijk is de wettelijke bedenktijd van zeven werkdagen waarbij er geen enkele betaling mag worden geëist. Tijdens de bedenktijd mag de klant het contract zonder kosten opzeggen.'

De economische inspectie ontving vorig jaar 30 procent meer klachten dan vier jaar geleden. 'Vaak ging het over de bedenktermijn die niet werd nageleefd, het contract dat geen informatie bevatte over de concrete werking van het bureau en dat er geen overzicht werd gegeven van het aantal actieve leden', zegt Dierick.

Valse profielen

Wat de betalende datingsites betreft, gaan de klachten vaak over valse profielen. Zo bestaan de kandidaten niet altijd echt en worden er valse profielen voorgesteld om eventuele kandidaat-daters te lokken. Andere voorkomende klachten zijn het feit dat er niemand komt opdagen bij de afspraak of dat men vraagt om geld op te sturen. Daarnaast hanteren sommige datingsites onduidelijke tarieven of verbergen ze de werkelijk kosten in de 'kleine lettertjes'.

Datingsites vallen onder de algemene regelgeving over consumentenbescherming: ze mogen de consument dus niet misleiden en moeten de mogelijkheid geven het contract te laten herroepen tijdens de eerste 14 dagen. De gedupeerden kunnen steeds en zelfs online klacht indienen bij de economische inspectie. 'In geval van valse profielen kan men ook klacht indienen bij de politie want het aanmaken van een vals profiel op een sociale netwerksite is een misdrijf', besluit Dierick.