Eagle geen kandidaat-voorzitter Labour meer
Angela Eagle. Foto: EPA

Labour-parlementslid Angela Eagle is niet langer kandidaat voor het partijleiderschap van de sociaaldemocraten. Dat heeft ze zelf aangekondigd in het Britse parlement. Ze gaat Owen Smith steunen, de andere uitdager van huidig partijleider Jeremy Corbyn.

Eagle trekt haar kandidatuur naar eigen zeggen in omdat ze maar 72 van de (Euro)parlementsleden van Labour achter zich heeft kunnen krijgen. Dat zijn er achttien minder dan de 90 van Owen Smith.

Het leek Eagle dan ook niet opportuun om de stemmen tegen Corbyn te verdelen. ‘Het verschil is klein, maar als ik de resultaten bekijk, lijkt het me niet in het belang van de partij om mijn kandidatuur voort te zetten’, liet ze optekenen. Eagle hoopt nauw samen te kunnen werken met Smith.

Uitdager

Daarmee blijft Owen Smith (45) als enige uitdager van partijleider Jeremy Corbyn over. Smith is parlementslid sinds 2010. In het schaduwkabinet van Jeremy Corbyn was hij een klein jaar schaduwminister voor Werk en Pensioenen.

Labour-leider Corbyn (67) ligt fel onder vuur sinds de Britten per referendum voor een uitstap uit de EU hebben gestemd. Hij krijgt het verwijt dat hij zich tijdens de campagne onvoldoende geprofileerd had als voorstander van het EU-lidmaatschap. Maar ondanks een verloren vertrouwensstemming en het ontslag van een groot deel van zijn schaduwkabinet, blijft Corbyn voorlopig nog aan het hoofd van de partij staan.